El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat que el Govern ha presentat aquest dilluns al matí la primera de les accions legals que va anunciar el president, Artur Mas, contra les mesures de l'Estat contra el 9-N. Homs diu que s'ha presentat una demanda davant el TC per evitar que aquest dimarts admeti a tràmit el recurs del govern espanyol contra el nou 9-N. L'executiu català al·lega que, en contra del que diu l'Estat, no s'està "incomplint" la suspensió de la consulta i, per tant, incorre en "abús de dret". Homs creu que si el govern espanyol considera que no s'està fent cas, "ha de presentar un incident d'execució", però presenta un nou recurs "per buscar la suspensió automàtica".

Artur Mas va anunciar dimarts passat una ofensiva legal contra les mesures que l'Estat estava prenent contra el procés participatiu previst per al 9 de novembre. El primer d'aquests passos s'ha portat a terme aquest mateix matí, just un dia abans que el Tribunal Constitucional pugui admetre a tràmit el recurs del govern espanyol contra el nou 9-N.

La demanda presentada davant el TC, de fet, té per objectiu, justament, evitar que el Tc admeti a tràmit el recurs de l'Estat, que suposaria la suspensió automàtica del procés participatiu. D'una banda, l'executiu català al·lega que és "fals" que, com consideren des del govern espanyol, la Generalitat estigui "incomplint" l'ordre del TC de suspendre la consulta. A més, el Govern afirma que, si l'Estat considera que és això el que està fent Catalunya, el mecanisme no hauria de ser presentar un nou recurs, sinó "un incident d'execució".

I és que, segons Francesc Homs, amb aquesta estratègia l'Estat "busca la suspensió automàtica", eliminant així "la possibilitat d'explicar-nos" que assegura que els pertocaria amb un incident d'execució. "Si l'Estat ho hagués fet com toca, ens hauríem pogut expressar", ha afegit.

Mantenir el 9-N

En aquest sentit, Homs ha tornat a defensar que el nou 9-N no respon al que el govern espanyol assegura que pretén la Generalitat, i ha assegurat que l'executiu d'Artur Mas el que vol és "donar força" a la idea que els catalans puguin "exercir la llibertat ideològica i la llibertat d'expressió". És per això que el Govern manté la seva aposta pel 9-N i, a més, assegura que seguirà preparant més mesures legals per evitar que l'Estat impedeixi el procés participatiu. En aquest sentit, i davant els dubtes que hagin pogut aparèixer en els darrers dies, Homs ha volgut ser contundent en afirmar que el Govern manté tots els preparatius perquè està "convençut" que hi haurà 9-N. "Es farà el que està previst", ha assegurat.