L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) emprendrà accions legals a Europa contra l'actitud de la delegació del govern espanyol a Catalunya. D'una banda interposarà recursos al Tribunal Europeu i de l'altra, presentarà una queixa als tres organismes locals i regionals del Consell d'Europa. És l'acord de l'assemblea general de l'AMI celebrada ahir a Balaguer, on els alcaldes independentistes van anunciar també que convocaran plens extraordinaris l'endemà de la convocatòria de la consulta per donar suport al president de la Generalitat, Artur Mas. A les accions judicials se sumarà una protesta que els alcaldes convocaran davant la delegació del Govern espanyol.

Els Municipis per la Independència han decidit, d'una banda, demanar empara els organismes europeus davant les denúncies del Govern espanyol a alguns ajuntaments adherits a l'AMI. Segons l'alcalde de Vic i president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep M. Vila d'Abadal, "la delegació del Govern d'Espanya incompleix temes de mandat europeu" i per això, els ajuntaments defensaran "els càrrecs electes, que han de poder fer el que els ciutadans volen", va insistir. L'acord es va prendre per iniciativa dels juristes, secretaris i interventors per la independència.

Segons el líder dels ajuntaments independentistes la tardor serà "complexa" i per això "el municipalisme voldrà estar al costat del poble per fer el procés democràtic en llibertat i pau".

Vila d'Abadal va confirmar el suport de l'Associació de Municipis per la Independència als actes que l'Assemblea Nacional Catalana ha organitzat per a l'11 de setembre. També treballaran, va dir el president, "per aconseguir el màxim nombre d'adhesions al 'Sí-Sí'".

Estel per la llibertat

Entre els actes que celebrarà l'Associació de Municipis per la Independència des d'ara fins al 9 de novembre en destaca "La senyera per la llibertat", una concentració simbòlica que es farà en un punt destacat de Catalunya, encara sense la data clara, però que intentarà visualitzar el suport d'una àmplia majoria d'ajuntaments al procés d'independència de Catalunya.

Els alcaldes que ho vulguin col·locaran un estel sobre una senyera, amb el nom del seu municipi, amb l'objectiu de crear una gran estrella.

L'alcalde de Balaguer, Josep M. Roigé, va destacar el bon clima d'acord de l'assemblea, en què s'han aprovat tots els acords per unanimitat.