El president del Govern, Mariano Rajoy, va instar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, a pensar molt bé les conseqüències de les decisions que adoptarà sobre les seves aspiracions sobiranistes, perquè creu que, encara que ha fet passos equivocats, encara s'està a temps de tenir "gestos de grandesa". Rajoy va respondre d'aquesta forma en roda de premsa a la capital del Kazakhstan, Astana, on és de visita oficial, a la determinació de Mas, avalada pel Parlament, de portar al Congrés la reclamació d'una consulta sobre el futur de Catalunya. El cap de l'Executiu va assegurar que havia estat molt atent a les votacions i ?debats que hi havia hagut últimament a Catalunya. Davant d'això, va assenyalar que, si hi ha un moment en què els polítics han d'estar a l'altura de les seves responsabilitats és en un com el que es viu en l'actualitat i, per això, va reiterar la seva petició que el polítics pensin molt bé les decisions que s'adopten.

"Que s'estudiïn bé les conseqüències, perquè crec que s'han fet molts passos equivocats, però que encara s'està a temps de tenir gestos de grandesa", va assegurar abans de pregar que no es generessin falses expectatives. Rajoy va expressar els seus desitjos entorn de Catalunya: "Jo no vull una Catalunya fora d'Europa, ni fora dels grans organismes internacionals, ni aïllada. Vull una Catalunya espanyola i una Espanya catalana. Això és el que vull i pel que plantaré cara". Segons el seu parer, això és el que vol també la gran majoria d'espanyols. El president del Govern està convençut que hi ha decisions, com creu que s'ha pogut comprovar als últims dies, que generen incertesa i inestabilitat i que, en conseqüència, no són bones per a ningú.

"Probablement, algú hauria de fer una reflexió com la de veure els resultats de les decisions que ha pres al llarg de l'últim any i mig, perquè un dirigent polític ha de pensar-se les coses molt bé, pensar-se-les molt i valorar molt bé les seves conseqüències", va advertir. En aquesta línia, va insistir: "A vegades es diu que es triga a prendre decisions, però és que les decisions d'un dirigent polític, i més com més important és, produeixen uns resultats i tenen efectes i, per tant, crec que algú hauria de fer una reflexió sobre les seves decisions en l'últim any i mig i sobre les que pot adoptar en el futur". Mentrestant, va garantir que el Govern actuarà amb serenitat, ?responsabilitat i en el marc de la llei, i recordant que Espanya i Catalunya han viscut sempre junts i els uneixen llaços de tota mena.

Va reiterar que es viu una etapa en la qual es tendeix a les grans unions, no a processos de divisió, i que no té sentit plantejar separacions d'aquest tipus perquè van en la direcció contrària a la del món. Rajoy va subratllar que la posició del Govern davant d'aquest assumpte no era gaire diferent de la que es coneixia, que passa per la defensa de la legalitat, ja que va recalcar que no es pot fer res que contravingui aquesta legalitat perquè es tractava d'una norma de convivència. "Tots tenim l'obligació de complir la llei, i els més obligats són els governants, tant el president del Govern com el president de la Generalitat", va subratllar. Per això, va apel·lar a la responsabilitat de tots els representants polítics, però va insistir que més responsables havien de ser els que assumien càrrecs de rellevància al capdavant dels països. "Jo he d'actuar amb tota la responsabilitat del món, però també el senyor Mas i moltes altres persones i dirigents polítics", va afegir.

La resposta

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va dir a Brussel·les al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que "en democràcia, el gest de grandesa més gran és escoltar bé la gent i deixar-la votar". "Al senyor Rajoy li demano no que declari ni accepti la independència, només que ens deixi votar el nostre futur amb el nostre país", va declarar Mas, que va afegir que ell feia "tot el possible per mantenir obert el diàleg" amb Madrid i va considerar que Rajoy feia el mateix "pel seu bon tarannà". "El que passa és que el problema ja no es resoldrà si no és amb una consulta específica", va assenyalar. Per a Mas, en les relacions entre la Generalitat i el Govern hi va haver un "abans i després" després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya, que ahir va qualificar com "un cop de destral". "A partir d'aquí és quan la majoria de la societat catalana s'adona que les seves aspiracions no tenen cabuda", va afirmar Mas, que va afegir que des de Madrid "es tanca sempre la porta absolutament" a les seves propostes.

Mas va considerar que les tensions de Catalunya amb el Govern central "no és tema de diners o no principalment de diners". El president de la Generalitat catalana, a més, va dir que per realitzar la consulta se li havien proposat "fins a cinc alternatives" al Govern. "Fins i tot hem proposat portar-la a terme a partir de la llei catalana de consultes, per al que només necessitaríem no intromissió i tolerància, perquè intentem ajudar", va afirmar Mas.