Catalunya estima que l'estalvi que suposaria el copagament del 10% dels medicaments de dispensació hospitalària per a 42 malalties greus se situa a l'entorn del mig milió d'euros, una xifra poc significativa, per la qual cosa aquesta comunitat no ho aplicarà per ara. Així ho va assegurar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, en declaracions als periodistes després de la inauguració de la primera jornada del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, que se celebra a Barcelona i en què participen unes 400 persones. El conseller va reiterar que, de moment, no s'aplicarà el copagament dels fàrmacs establerts en la resolució del Ministeri de Sanitat i que a Catalunya "es garanteix que ningú es quedi sense els medicaments" de dispensació hospitalària per a malalts que no estan ingressats. L'estalvi que suposaria el copagament se situa en uns 500.000 euros entre "picos, palos y azadones", va indicar Boi Ruiz. "Som defensors d'aplicar el criteri de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que indica que ningú ha de quedar exclòs de l'atenció sanitària per raons econòmiques", va recordar.

També va expressar la seva esperança que la ministra de Sanitat, Ana Mato, reconsiderés la decisió del copagament, que afecta sobretot malalts crònics. El Ministeri de Sanitat va aprovar la setmana passada una resolució per la qual els pacients afectats de 42 malalties cròniques hauran de pagar el 10% dels medicaments que els dispensen als hospitals, una mesura que ha generat nombroses crítiques d'associacions de malalts i que diverses autonomies ja han anunciat que no compliran.

A Catalunya, la setmana passada es va anunciar que la mesura de copagament s'aplicaria amb excepcions per als pacients que no poguessin assumir econòmicament el cost del copagament, encara que no es va especificar quines condicions caldrien per accedir a la gratuïtat.

El missatge

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va anar ahir més enllà i va garantir que a Catalunya no s'aplicarà el copagament hospitalari de moment i que "ningú es quedarà sense el medicament" que necessiti per la seva malaltia. La primera jornada del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, creat per decret del govern català a l'octubre del passat 2012, té per objectiu donar veu al pacient, les associacions de malalts i els seus familiars, a més dels professionals sanitaris.