El Parlament ha aprovat aquest divendres sense el vot del PSC una resolució que insta a portar la consulta al Congrés i fixar data, pregunta i via legal abans d'acabar l'any. El text ha tingut el suport de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP. Aquests dos últims s'han incorporat després d'assegurar el paper del Parlament en el procés. PSC, PPC i C's l'han rebutjat. Els socialistes catalans, però, sí que s'han sumat al manifest de l'expresident del Parlament Joan Rigol, juntament amb CiU, ERC, ICV-EUiA. També ha prosperat amb els vots de CiU i ERC la resolució perquè l'Agència Tributària de Catalunya tingui la capacitat de recaptar tots els impostos abans d'acabar el primer semestre del 2014.

La proposta de CiU i ERC ja apostava per portar al Congrés la celebració d'una consulta i fixava el termini de final d'any per marcar data i pregunta. També abans d'acabar el període de sessions calia tenir resultats d'una negociació amb l'Estat. ICV-EUiA i CUP han afegit alguns punts a la resolució de forma que no només es concreti data i pregunta, sinó també via legal, abans d'acabar el 2013. Aquest text ha obtingut 86 a favor i 47 en contra.

Segons el text aprovat, el Parlament farà una proposta de via o vies legals per portar el procés al Congrés, així com la data i la pregunta, i tot això en el marc de la comissió parlamentària i d'acord amb el pacte nacional. Ara bé, alhora s'ha mantingut el punt de CiU i ERC que establia que el Parlament insta el president de la Generalitat a anunciar via, data i pregunta previ diàleg amb les forces polítiques i cercant el màxim consens possible. Podran portar la consulta al Congrés la cambra catalana o bé els grups parlamentaris.

També ha estat aprovada la proposta que inclou el manifest Rigol, en aquest cas amb una majoria més gran perquè ha comptat amb el suport del PSC. PPC i C's han votat en contra i la CUP s'hi ha abstingut. El resultat ha estat 103 vots a favor, 27 en contra i 3 abstencions. La resolució demana que el Parlament es manifesti en favor "d'un procés democràtic per tal que el poble català pugui exercir el seu dret a decidir" i reclama que els ciutadans "puguin exercir-lo amb el vot sobre la pròpia institucionalització política". La "urgència perquè s'estableixi un diàleg amb institucions de l'Estat per tal d'acordar les condicions legals" per poder celebrar la consulta també s'inclou en el text.

Hisenda pròpia

A més, CiU i ERC han donat llum verda a una resolució que parla de la hisenda pròpia. PPC, PSC i C's han votat en contra, i ICV-EUiA i CUP s'han abstingut. El text destaca la necessitat de preparar l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) perquè abans d'acabar el primer semestre del 2014 tingui la capacitat de recaptar tots els impostos que es generen a Catalunya. Per això, plantegen que els propers pressupostos incloguin una partida específica per crear el cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat mitjançant la llei de mesures fiscals i financeres.