El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar ahir que els catalans no volien posar fronteres amb Espanya, sinó que "el que vol molta gent a Catalunya és emancipar-se" perquè considera que, "com aquell que té una casa pròpia, podrà viure millor". Mas va contestar així a unes paraules de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que havia afirmat a Toledo que Catalunya "no mereix un Govern que només parla de fronteres", mentre va advocar per "la unitat des de la pluralitat". El president de la Generalitat va assenyalar, durant la ?inau?guració del nou consistori de Vilalba Sasserra, al Vallès Oriental, que "nosaltres no volem posar fronteres enlloc, les fronteres ja no existeixen a Europa, no ens volem ni barallar, ni separar traumàticament ni res de tot això".

"El que vol molta gent a Catalunya és emancipar-se, i no perquè vulguem barallar-nos amb els veïns, simplement pensem que si podem tenir un projecte propi, com aquell que s'emancipa per tenir una casa pròpia, podrà viure millor", va assegurar Mas. Per una altra part, Mas va fer una crida a la unitat de les forces polítiques catalanes per tirar endavant el projecte sobiranista, en referència al vot negatiu del PSC a plantejar la celebració de la consulta sobiranista al Congrés dels Diputats. En aquest sentit, Mas va assenyalar que "a vegades trobes a faltar aquesta unió de forces dins del país", i va afegir que "si Catalunya viu el seu gran projecte de la transició nacional, del dret a decidir, de la sobirania, fins i tot de la possibilitat de tenir un Estat, si viu aquest procés, ara és el moment de fer pinya". "Això al final servirà per a tothom, estigui d'acord o no. El missatge és aquest: dins de Catalunya com més pinya, millor, perquè adversaris ja els tenim fora. No és necessari que ens convertim en adversaris aquí dins", va concloure el president de la Generalitat.

Per la seva banda, la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, va demanar prudència a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, per les seves declaracions en referència a Catalunya i en les què va acusar els socialistes d'estar fomentant la separació. Valenciano va remarcar que havia estat el PP qui "durant anys i per raons purament electorals" s'havia dedicat a "fomentar la catalanofòbia" i a sembrar "discòrdies" entre Catalunya i l'Estat espanyol. La dirigent socialista va citar com a proves la recollida de signatures contra l'Estatut o l'emissió d'anuncis contra el català. Valenciano va demanar a la dirigent popular que deixés de mentir "també en això". La dirigent socialista creu que el PP fa servir aquestes estratègies "barates" per confondre l'opinió pública i no parlar d'altres qüestions.