Els lideratges del procés cap al dret a decidir són necessàriament "compartits". Això és el que li ha remarcat el líder d'ERC, Oriol Junqueras, al president del Govern durant la segona jornada del Debat de Política General. Junqueras ha destacat que aquests lideratges "desborden de molt la política i penetren profundament en les xarxes econòmiques i socials". Segons ell, aquesta és precisament la "fortalesa" i "l'esperança" dels catalans, que es resoldrà "votant". Artur Mas hi ha coincidit però, alhora, ha subratllat que el president "té unes funcions" i és vist sempre com el líder en processos com aquests. "Quan s'ha d'anar a La Moncloa no podem anar tots junts", ha remarcat.

"El president ha d'entendre, i estic segur que entén, que els lideratges en aquest procés són lideratges compartits, que desborden de molt la política i penetren profundament en les nostres xarxes econòmiques i socials", ha destacat Oriol Junqueras, durant la seva rèplica. Lideratges que han d'incloure segons el líder republicà a tots els partits polítics que defensen el dret a decidir -també al PSC, a qui ha convidat a sumar-se decididament al procés-, però també a la societat civil. "Aquesta és la nostra fortalesa i la nostra esperança", ha indicat.

La conseqüència d'aquesta "fortalesa" compartida serà, "sens dubte", que els catalans acabaran votant per decidir el seu futur. "Quants més esforços fem per votar i més evident es faci que no ens ho permeten, més raó política i moral acumularem davant dels ulls dels nostres ciutadans i de la comunitat internacional", ha afirmat.

Junqueras no ha entrat en detall sobre les condicions, la data i la pregunta de la consulta, però ha garantit que ERC farà tots els esforços perquè els catalans "votin". Tampoc ha insistit amb la possibilitat d'una futura entrada al Govern dels republicans en cas que quedin definides aquestes qüestions referents a la consulta. El líder d'ERC s'ha limitat a explicar que han estat els ciutadans els que, després de les passades eleccions al Parlament, han determinat quina és la majoria parlamentària. "Són els ciutadans els que van votar per programes que es comprometen amb una consulta i amb un estat propi. Són els ciutadans els que ho avalen amb la manifestació de l'Onze de Setembre del 2012 i amb la cadena humana d'aquest any", ha insistit.

La sortida als problemes de Catalunya passa per "votar" en una consulta i construir un estat propi per a Catalunya. "I si algú creu que té una alternativa, que demostri la mateixa capacitat de convocatòria" ha reptat. En tot cas, el líder republicà veu imprescindible que Catalunya surti d'Espanya i comenci a prendre les seves pròpies decisions sense les limitacions pròpies del fet de pertànyer a l'estat espanyol. "L'any passat Catalunya va pagar 33.200 milions en IVA, IRPF i impostos especials, dels quals ens van traspassar la meitat. Imagineu quant de marge tindríem?", ha preguntat retòricament als diputats.

"El camí que emprenem té moltes incerteses", ha reconegut, "però les incerteses són millor que les certeses que ens ofereix l'Estat". En la línia del que va expressar aquest dimecres Artur Mas, Junqueras també ha explicat que "estima" Espanya, però "desconfia" de l'estat espanyol.

Per la seva part, Mas ha coincidit amb Junqueras que calen lideratges compartits, i, de fet, ha subratllat que ell mateix ja ho va plantejar en el seu discurs d'investidura, però no només entre formacions polítiques, sinó entre política, institucions i societat. Ara bé, ha afegit que "cadascú ha de saber el que li toca fer", i per molt que els lideratges siguin compartits, el president sempre té unes funcions. Segons Mas, en processos com el que viu Catalunya, el president "és vist com una referència a tot arreu".

Al mateix temps que ha parlat de lideratges compartits, Mas ha demanat tenir un "sentit inclusiu" i treballar per "no perdre ningú" en tot aquest procés, de forma que quan culmini, "acabi com acabi, estigui al servei del conjunt del poble de Catalunya, dels que hagin estat a favor i dels que hagin estat radicalment en contra".