ERC reclama ´lideratges compartits´ per afrontar el dret a decidir

Junqueras creu que la sortida als problemes de Catalunya passa per votar en una
consulta i construir un estat propi

27.09.2013 | 06:30
ERC reclama ´lideratges compartits´ per afrontar el dret a decidir
ERC reclama ´lideratges compartits´ per afrontar el dret a decidir

Els lideratges del procés cap al dret a decidir són necessàriament "compartits". Això és el que li va remarcar el líder d'ERC, Oriol Junqueras, al president del Govern durant la segona jornada del Debat de Política General. Junqueras va destacar que aquests lideratges "desborden de molt la política i penetren profundament en les xarxes econòmiques i socials". Segons ell, aquesta és precisament la "fortalesa" i "l'esperança" dels catalans, que es resoldrà "votant". Lideratges que han d'incloure segons el líder republicà tots els partits polítics que defensen el dret a decidir -també al PSC, a qui va convidar a sumar-se decididament al procés-. Junqueras no va entrar en detall sobre les condicions, la data i la pregunta de la consulta, però va garantir que ERC faria tots els esforços perquè els catalans "votin". Tampoc va insistir amb la possibilitat d'una futura entrada al Govern dels republicans en cas que quedessin definides aquestes qüestions referents a la consulta. El líder d'ERC es va limitar a explicar que havien estat els ciutadans els que, després de les passades eleccions al Parlament, havien determinat quina era la majoria parlamentària. "La sortida als problemes de Catalunya passa per votar" en una consulta i construir un estat propi per a Catalunya.
En tot cas, el líder republicà veu imprescindible que Catalunya surti d'Espanya i comenci a prendre les seves pròpies decisions sense les limitacions pròpies del fet de pertànyer a l'Estat espanyol. "L'any passat Catalunya va pagar 33.200 milions en IVA, IRPF i impostos especials, dels quals ens en van traspassar la meitat. Imagineu quant de marge tindríem?", va preguntar retòricament als diputats. "El camí que emprenem té moltes incerteses", va reconèixer, "però les incerteses són millor que les certeses que ens ofereix l'Estat".
Per la seva part, Mas va coincidir amb Junqueras que calien lideratges compartits, i, de fet, va subratllar que ell mateix ja ho havia plantejat en el seu discurs d'investidura, però no només entre formacions polítiques, sinó entre política, institucions i societat. Ara bé, va afegir que "cadascú ha de saber el que li toca fer", i per molt que els lideratges fossin compartits, el president sempre tenia unes funcions. Segons Mas, en processos com el que viu Catalunya, el president "és vist com una referència a tot arreu".

Enllaços recomanats: Premis cinema