El líder del PSC, Pere Navarro, ha instat al president de la Generalitat, Artur Mas, a veure en el PSC "un aliat i no un obstacle" a l'hora d'intentar celebrar la consulta sobre el futur de Catalunya. I és que el socialista ha considerat, en el seu discurs al Debat de Política General, que Mas "necessitarà" el PSC per garantir "la cohesió social" durant tot el procés de la consulta i les reformes que s'hagin d'impulsar en la nova relació amb Espanya. Parlant de crisi, Navarro ha reclamat a Mas que busqui "acords" i "estabilitat" en el terreny econòmic i pressupostari, i l'ha convidat a emular els acords entre el PNB i el PSE al País Basc, oferint així la "col·laboració" dels socialistes.

El discurs que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha fet al ple del Parlament en el Debat de política General ha girat, principalment, al voltant de les dificultats econòmiques i la crisi, i de la demanda per assolir la possibilitat de celebrar una consulta sobre el futur polític de Catalunya. Amb això, el PSC ha marcat també el que creu que són les prioritats del país, posant per davant resoldre "els problemes" derivats de la crisi social i econòmica però "sense oblidar" el debat nacional.

En aquest sentit, el socialista ha defensat engegar un "canvi radical" en les relacions entre Catalunya i Espanya, emmarcant-ho en la reforma federal que impulsa el seu partit i que, segons ell, encaixaria perfectament en les necessitats dels catalans. I és que Navarro ha volgut posar en valor els anhels de canvi i el cansament que els socialistes han demostrat, al seu parer. "Estem tan emprenyats o més que vostè i els milers de persones que van sortir al carrer l'Onze de Setembre. Ningú estima més Catalunya i els seus homes i dones, ni ha treballat més per Catalunya que nosaltres. Igual, potser si, però més, no", ha sentenciat.

És en aquest sentit que Navarro ha reafirmat el "compromís inequívoc" del PSC amb una consulta "legal i acordada". "Hi treballarem per aconseguir-ho", ha dit, tot recomanant a Mas que actui "sempre amb diàleg, sense rendir-se a la primera i buscant aliats". Perquè pel líder del PSC, si el president cerca suports arreu de l'Estat trobarà "que hi ha molts federalistes" amb qui podria arribar a un acord perquè Catalunya tingués "més autonomia, més recursos i respecte per la llengua, la cultura i la identitat".

I és que Navarro creu que el millor que podria fer el president és apuntar-se "a la tercera via a la que ara molts se sumen amb entusiasme". En aquest sentit, el socialista ha reclamat col·laboració i acords amb el PSC per afrontar els canvis polítics i la petició de la consulta. "Volem que ens vegi més com a aliats per buscar solucions, que com a adversaris o obstacles a vèncer en l'aventura independentista. Ens necessitarà per la cohesió social, sense la qual no podrem tirar endavant", ha sentenciat Navarro, comprometent-se alhora a treballar per celebrar la consulta. A canvi, però, el socialista ha reclamat a Mas que "l'acompanyi" en "la lluita contra la catalanofòbia allà i contra l'espanyofobia aquí".

En aquesta mateixa línia, s'ha dirigit a Espanya i els poders de l'Estat reiterant la seva crida a combregar amb les seves propostes de reforma constitucional. "O entenen que l'estatus quo de Catalunya ha de canviar, o serà complicat. Espanya serà federal o no serà", ha dit.

Deixant de banda el debat nacional, Navarro ha centrat l'altre gran bloc de la seva intervenció en la crisi econòmica, les conseqüències sobre els més necessitats, i sobre les polítiques del Govern en matèria social i pressupostària. És en aquest moment ha estat quan el socialista ha acusat Mas de no ser "capaç d'arribar a acords" i no saber "buscar els suports necessaris" per tancar pactes que puguin pal·liar els efectes de la crisi entre els ciutadans.

En aquest sentit, Navarro ha emmarcat aquesta "falta d'aliats" en el marc de pròrroga pressupostària. Un escenari, aquest, que ha considerat "injust i insostenible". És per això que ha tornat a oferir el PSC com un possible soci per pactar qüestions econòmiques. El model a seguir, segons el primer secretari, és la fórmula dels acords dels nacionalistes del PNB amb els socialistes del PSE a Euskadi. "Se n'ha adonat que té un Govern amb un suport molt fràgil i que li toca buscar acords com fa Urkullu amb Patxi López? Se n'ha adonat que si no ho fa no pot fer reformes ni té la força i la legitimitat necessàries?", ha preguntat Navarro, tot reclamant que "no ignori la disposició" del PSC i prengui nota dels bascos.