El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, no s'imagina Catalunya fora de la Unió Europea (UE), una possibilitat que va titllar d'"absolutament absurda" en una entrevista que publicava ahir The Wall Street Journal. "Jo sóc espanyol, crec que a tots ens va molt millor (dins d'Espanya)", va dir Rajoy, abans d'afegir: "No em figuro Catalunya fora de la UE, seria una cosa absolutament absurda". Durant l'entrevista, en la qual també es va referir a la situació econòmica i política del país, Rajoy va indicar que no li agradava especular amb dificultats que encara no s'havien presentat, però va advertir Mas sobre fer una cosa inconstitucional.

Segons el diari, el missatge del president del Govern espanyol al president català, Artur Mas, és: quedeu-vos amb nosaltres. "Jo vaig a Europa a discutir d'unió bancària o unió fiscal o més mercat comú, i de sobte aquí hi ha qui està parlant de recórrer el camí en direcció contrària".

Segons el president el Govern espanyol, la idea de Mas de separar Catalunya d'Espanya va "contra l'evolució natural del món", que no consisteix a aixecar fronteres, sinó en tot el contrari. Per il·lustrar aquesta idea, va narrar com durant la seva infantesa en un poble gallec, a principi dels 60, els diaris de Madrid arribaven dos dies després de la seva publicació. "I ara", va dir assenyalant al telèfon mòbil, "agafes un aparell com aquest i la informació arriba al minut. I és el més natural del món. I contra això no s'hi pot anar",va assegurar Rajoy en l'entrevista.

Més reaccions

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, va advertir que els partits independentistes acabaran havent de donar explicacions als catalans per la "falsedat" de la seva proposta i hauran d'assumir la seva responsabilitat per haver plantejat objectius que no són realitzables. Gallardón va assenyalar que els partits que aposten per la independència estaven generant unes expectatives que "no es plasmaran en realitat", perquè al segle XXI "no hi ha possibilitat d'anar en contra de l'Estat de dret". "I mai hi haurà un reconeixement ni intern ni extern sobre una acció en democràcia contrària a l'Estat de dret", va afegir.

Per això, "aquells polítics" que ara defensen la independència catalana "algun dia hauran d'assumir la seva responsabilitat per haver plantejat com a realitzables uns objectius que no ho són, ni políticament ni jurídica ni econòmica", i que a més "saben que no ho són". En aquest sentit, el ministre de Justícia va assenyalar que aquells dirigents hauran de donar explicacions "als qui han cregut en la seva paraula". Gallardón, a més, va subratllar que el Partit Popular estarà "sempre obert" a aquell sector de la societat catalana que en el futur se sentirà "profundament frustrat quan descobreixi la falsedat de la proposta".