La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va donar a conèixer ahir la proposta de resolució que presentarà el seu partit en el pròxim Debat de Política General en la qual demanen que sigui el Parlament qui emplaci a les Corts "que permetin i garanteixin la consulta" sobre el dret a decidir.

Integrada per cinc punts, en aquesta proposta d'ICV-EUiA es "ratifica el paper principal del Parlament en el procés cap a un referèndum o consulta i per la constitució d'una majoria política àmplia que l'impulsi", entenent que ha de ser la cambra catalana la que acordi el calendari i la pregunta.

ICV aposta perquè es concretin en un mes "les vies per iniciar un procés legal des de Catalunya de sol·licitud al Congrés per realitzar un referèndum sobre el dret a decidir".

Per a aquest partit, podria ser "per la via del traspàs de la competència en matèria de referèndum que estableix l'article 150.2 de la Constitució o per la via de la convocatòria d'un referèndum a ?Catalunya per part de l'Estat, com estipula l'article 92 de la Constitució".

Camats va indicar que l'objectiu d'aquesta resolució és que s'"iniciï el procés per realitzar la consulta, cosa que no s'ha fet fins ara, i que sigui el més rigorós possible des del punt de vista jurídic".

Una "doble nacionalitat"

Per la seva banda, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha advocat, en la seva aposta per una Catalunya independent, perquè tots aquells catalans que ho desitgin pels seus "intensos vincles emocionals amb Espanya" adoptin la doble nacionalitat espanyola i catalana, la qual cosa permetria la permanència de Catalunya a la UE. Segons el líder d'ERC, aquest fet és quelcom "perfectament compatible".