Una vintena de membres de les diverses entitats que conformen la Plataforma Aturem el Fracking de Catalunya s'han reunit aquest dissabte a Riudaura (Garrotxa) en assemblea per enfocar els propers mesos. En primer lloc, han celebrat la decisió del Govern de "no autoritzar" prospeccions al territori però estan "preocupats" perquè el govern espanyol continua apostant per aquest model. Per això, treballen colze a colze amb altres entitats d'arreu d'Europa perquè aconseguir que la Comissió Europea prohibeixi el 'fracking'. A més, també estudien crear una nova eina, un sistema de multireferèndums, per donar veu al poble i decidir sobre altres qüestions com els desnonaments o els cultius transgènics.

Aquest dissabte, una vintena de membres de diverses entitats d'arreu del territori català en contra del 'fracking' i adherides a la Plataforma Aturem el Fracking s'han reunit a Riudaura per valorar la situació actual i determinar quins passos han de realitzar durant els propers mesos. L'assemblea, que s'ha iniciat al voltant de dos quarts d'onze del matí, ha comptat amb representants d'associacions com Som el que Sembrem, la plataforma en Defensa del Ter, Enginyers sense fronteres o Riudaura Junts contra el fracking, entre d'altres.

Des d'un principi, l'entitat ha celebrat la decisió del Govern de no "autoritzar" més prospeccions amb aquest sistema al territori català però estan "preocupats" perquè el govern espanyol continua apostant per aquest model. "Som conscients que l'Estat té més competències que el Govern i tot i la carta que va anunciar el conseller Puig, l'executiu espanyol es mostra favorable al fracking i està intentant convèncer que aquest sistema és el camí cap a la sobirania energètica i això no és cert", ha detallat un dels portaveus de la plataforma, Jaume Moya. Per això, continuant amb les tasques que van engegar ara fa un any, la plataforma s'ha posat en contacte amb altres entitats ecologistes i en contra del fracking d'arreu d'Europa per intentar que la Unió Europea pugui aturar aquesta mena de prospeccions.

Contactes a nivell europeu

"El mes de setembre vam anar a Brussel·les, hem fet reunions amb França i el proper mes d'octubre o novembre ens reunirem amb altres entitats d'Itàlia", ha avançat la president de Riudaura Junts contra el fracking, Blanca Gómez. "El nostre objectiu és el canvi energètic, que la Comissió Europea prohibeixi per llei el fracking", ha assegurat. D'altra banda, a nivell català, l'assemblea també estan en contacte amb tota mena d'associacions per crear una xarxa, un 'lobby' de pressió, perquè les administracions promocionin les energies renovables en comptes de sistemes com el fracking. "Es tracta de crear una unió des de tots els àmbits científics i entitats per passar-nos informació i pressionar el Govern", ha detallat un altre dels membres de la plataforma, Eudald Rifà. La primera reunió de la xarxa es farà el proper 5 d'octubre a Girona on s'aprovaran les bases, un manifest inicial i es determinarà com es pot treballar.

D'altra banda, durant l'asemblea també s'ha avançat que la plataforma participarà en el proper 'Global Anti-Fracking Day', el 19 d'octubre. Encara no han determinat quines activitats tenen previst tirar endavant però, des de l'entitat, han assegurat que sortiran al carrer per fer sentir la seva veu.

Finalment, la plataforma també ha donat a conèixer que estan treballant per crear una nova eina, un sistema de multireferèndums, perquè la ciutadania pugui votar sobre qüestions diverses i iniciatives legislatives populars com la de la PAH que l'Estat va tombar. "Davant la impossibilitat de transformar la realitat pels canals democràtics actuals, en una assemblea de la PAF va sorgir la idea de crear un sistema perquè els ciutadans puguin prendre decisions d'interès general", ha explicat un dels portaveus de Som el que Sembrem i membre de la plataforma, Albert Puy. Des de l'associació ressalten que es tracta d'una nova possibilitat perquè els ciutadans puguin tenir "pes i vot" en les polítiques del Govern.

"Creiem que les iniciatives legislatives populars com la de la PAH sobre els desnonaments, la nostra sobre legislar cultius transgènics o el mateix fracking estan legitimades perquè van reunir moltes signatures", ha detallat Puy. Des de la Plataforma Aturem el Fracking tenen previst realitzar una prova durant les properes eleccions europees i veure com funciona aquest sistema. "El Parlament és una eina caduca, no està responent a les demandes de la ciutadania, va a remolc i, per tant, és una fórmula de tirar endavant", ha afegit. La proposta englobaria tota mena d'entitats i associacions socials i, de moment, es realitzarà una reunió el proper 6 d'octubre durant la fira d'alimentació i salut de Balaguer.