El líder d'ERC, Oriol Junqueras, veu el president català, Artur Mas, "del tot fort" per arribar fins al final en el procés sobiranista -una consulta d'independència- i va destacar que "si en algun moment li falta aquesta fortalesa, segur que li donarà la majoria parlamentària i els catalans". Junqueras va assegurar que en tot cas ERC "farà tot el possible per què Mas mai tingui ni la necessitat ni la temptació de dubtar que els catalans volen decidir el seu futur i no una altra cosa", com un pacte fiscal, "i si algú tenia algun dubte que això fos així, després de la Diada de l'11 de setembre ja no hi ha dubtes", va afegir.

Segons el líder d'ERC, avui dia a Catalunya "els lideratges polítics van més enllà de persones concretes i desborden la política", tot afegint que "cal parlar de lideratges col·lectius" perquè "quan més del 80% dels ciutadans volen anar a votar això no es resol amb una ?reu?nió entre dos dirigents polítics i tres d'econòmics".

"Un país -va puntualitzar- no és el consell d'administració d'una empresa, i les decisions no les prenen tres o quatre persones sinó la majoria de ciutadans, i si algú no pensa això, s'equivoca, perquè les grans qüestions només es resolen democràticament".

Desconfia de Rajoy

En aquest context, Junqueras va dir desconfiar de l'oferta de diàleg del president del Govern, Mariano Rajoy, sobre la petició catalana d'una consulta, i va advertir que "si el diàleg no és entre iguals, d'estat a estat, s'acaba convertint en un monòleg".

Per part seva, el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va afirmar que el seu partit "contrarestarà amb arguments contundents" " tots aquells que des de Madrid indiquen que Catalunya quedarà aïllada si aconsegueix l'estat propi. Durant la festa dels militant de CDC celebrada a Tortosa, Rull va assenyalar que Catalunya "és impossible que es converteixi en una illa aranzelària i quedi fora de l'Espai Econòmic Europeu". "Tenim potència suficient i a Espanya no li interessa que quedem fora", va destacar el polític.

També va defensar que el 70 per cent del que s'exporta a Espanya des del continent europeu "passa pel Corredor Mediterrani i, per tant, passa per Catalunya".

Finalment, el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, va assegurar a Vitòria que el Govern i el seu partit no permetran que es "furti el dret a decidir a cap espanyol" sobre el futur del país. El futur d'Espanya, va insistir, es decidirà "entre tots els espanyols de forma conjunta, dels 46 milions d'espanyols que tenen el dret a decidir sobre el seu futur i sobre el que passa en el conjunt de la nació, el que passi al País Basc i a Catalunya".