El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha acusat el president de la Generalitat, Artur Mas, de renunciar a l'acord amb ERC i de posar "molt fàcils les coses a Rajoy, que ja sap el que ha de fer, en lloc de definir un full de ruta perquè la consulta es faci sí o sí". Ha reaccionat així a les declaracions de Mas, que ha establert unes eleccions plebiscitàries el 2016 com a pla b. "Mas renuncia a un acord electoral i a un compromís de govern i de legislatura amb ERC, perquè el que havien dit és que es faria la consulta sí o sí, i el que està fent és una altra cosa", ha opinat Herrera, que ha titllat de "frau" parlar de plebiscitàries perquè en unes eleccions es discuteixen moltes altres coses.

"Ja n'hi ha prou que el full de ruta per a la consulta es faci en funció de les conveniències electorals i partidistes d'uns i altres", ha reclamat Herrera en un comunicat, on ha retret al president de no actuar amb lleialtat respecte al procés, les forces polítiques i la ciutadania que ha expressat que està a favor del dret a decidir. També ha criticat que Mas estigui rebaixant la pressió a Rajoy establint ja quin serà el pla b.

En la mateixa línia s'ha expressat a través de twitter el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, que ha lamentat que Mas faci aquest anunci la vigília de l'Onze de Setembre "desconcertant independentistes i traient pressió a Rajoy". "Un heroi!", ha conclòs.

També via twitter, el diputat d'EUiA Joan Mena s'ha queixat que Mas posi la consulta en mans de Rajoy en lloc de en mans dels catalans. "Ens pren el pèl i s'agenolla a Madrid", ha dit. David Companyon, també d'EUiA i secretari de la Mesa del Parlament, ha lamentat que Mas "s'oblidi" de la Declaració de Sobirania i hagi decidit "solet" què fer "passant" de la comissió parlamentària pel dret a decidir.