El moviment Fòrum Cívic, nascut al juliol en una assemblea als Caputxins de Sarrià, ha demanat al primer secretari del PSC, Pere Navarro, que rectifiqui Balmón. Segons han expressat, consideren que les seves paraules vers les veus crítiques del partit "són molt greus" perquè "desautoritzen i exclouen la discrepància política". En una trobada aquest dijous, el moviment s'ha marcat com a objectiu constituir-se com a corrent interna dins el PSC a finals d'any. Llavors, prendria el nom d'Agrupació socialista, amb l'objectiu d'aglutinar "la diàspora" socialista i els progressistes que "se senten orfes de partit". Ja han demanat hora a Pere Navarro per parlar del procés constituent.

El nou moviment dins els socialistes catalans nascut el passat juliol -batejat amb el nom de Fòrum Cívic- ha celebrat una trobada d'estiu per continuar marcant les bases del que volen que es converteixi en una corrent interna dins el PSC. La voluntat dels integrants és fer un acte per constituir aquesta corrent abans de final d'any i, per tal d'exposar-ho a la direcció del partit, ja han demanat hora al primer secretari, Pere Navarro.

Integrants d'aquest moviment han reivindicat que no es tracta ni de donar-se de baixa del partit ni de crear-ne cap de nou, sinó "d'aglutinar la diàspora socialista" i poder "sumar de manera transversal". "Constatem una orfandat en el món de l'esquerra catalana", ha manifestat l'exdiputat Daniel Font, que ha fet una crida a diferents estaments de la societat a sumar-se al projecte. Segons han explicat, a banda de la corrent interna, el futur Agrupament socialista ha de comptar amb una plataforma externa de ciutadans que hi donin suport.

Diferents veus han volgut deixar clar que aquest no és un moviment "en contra de ningú" -en paraules de l'exdiputada i cap del socialistes a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, i també segons l'alcalde de Lleida, Àngel Ros- sinó que vol aportar més "pluralitat" al partit. "Volem actuar de xarnera entre els independentistes i els que defensen un nou encaix de Catalunya amb Espanya", ha defensat l'exconsellera Marina Geli.

Resposta a Balmón i petició a Navarro

En el marc d'aquesta trobada, Fòrum Cívic ha volgut respondre a les paraules del número 2 dels socialistes catalans, Antoni Balmón, que han qualificat de "molt greus" perquè "desautoritzen i exclouen la discrepància política". "Pensem que ni el partit en el seu conjunt ni cap company ni companya mereixen aquest tractament i preguem una rectificació al primer secretari", ha llegit, en nom de tot el moviment, Pia Bosch.

Posicionament sobre la Via Catalana

Sobre la participació de membres del PSC a la Via Catalana que es farà per la Diada, l'exconsellera Marina Geli ha manifestat que respecten aquells que han anunciat que hi pensen assistir. Ara bé, també ha remarcat que no comparteixen el lema en favor de la independència i que, per tant, estan estudiant la fórmula de com "encaixar" la seva posició -que és en favor de la consulta- en l'acte.

Segons ha avançat, tant ella com l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, o la portaveu socialista a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, estan encara pensant si hi aniran o no. "Volem treballar complementàriament a les persones que van a la manifestació amb la pancarta d'independència per aconseguir que sigui expressat d'alguna manera el nostre sentiment, que és el de voler votar", ha manifestat.

Moltes cares conegudes

Després de la celebració de la primera assemblea del moviment al juliol, el d'avui ha estat el segon acte públic que ha celebrat Fòrum Cívic. A la trobada hi ha assistit, a banda de Geli, els exconsellers Joan Manuel del Pozo, Joaquim Nadal i Antoni Castells, l'exsecretari de Mobilitat, Manel Nadal, així com d'altres càrrecs del partit com Rocio Martínez Sampere o Laia Bonet. L'exdiputada europea Maria Badia també s'ha deixat veure a la trobada.