El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha explicat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va trucar al president de la Generalitat, Artur Mas, en rebre la seva carta i li va comunicar que la respondria després de l'estiu. Ho ha revelat en declaracions a TV3, on ha apuntat que la conversa va ser molt breu. El conseller ha indicat que caldrà veure què respon i "si hi ha alguna disponibilitat al diàleg". "El senyor Rajoy no està disposat a parlar d'això? Quin seria el tarannà democràtic d'un governant que no s'avé a dialogar quan el que es demana és poder votar?", ha preguntat Homs, que ha reiterat que no serà només una resposta a una carta, sinó a "l'anhel d'un país".

Homs ha explicat que la conversa entre Mas i Rajoy no va durar res més que dos minuts, i va servir simplement perquè el president espanyol li comuniqués que respondria la carta després de l'estiu.

Pel que fa a la resposta, el conseller de la Presidència ha reiterat el que ja va apuntar dimarts: "No és només una resposta al senyor Mas, sinó una resposta a un anhel d'una gran majoria d'aquesta país". Dit això, ha tornat a demanar a Rajoy una resposta "a l'alçada de les circumstàncies". "Aquí és on haurem de mirar de fer entendre al govern espanyol que si es té per democràtic, ha de respondre democràticament a una petició democràtica", ha argumentat.

El també portaveu del Govern ha apostat per analitzar la resposta de Rajoy per comprovar si hi ha matisos, perquè "a vegades les coses es presenten el primer dia així i després hi ha una sèrie de matisos que transformen la realitat". En tot cas, ha reconegut que, per la seva experiència, té poques esperances.

Homs ha tornat a evitar aclarir si participarà en la Via Catalana amb l'argument que el que facin els consellers té un caràcter secundari. Ha defensat que els governants es dediquin a la seva feina i que el protagonisme en aquesta cadena el tingui la societat.

Petits ajustos

Sobre la pròrroga pressupostària, Homs ha explicat que "ja hi ha molta feina feta" en la retallada de 2.000 MEUR anunciada aquest dimarts, i ara caldrà fer "petits ajustos" en aquests últims quatre mesos de l'any per complir l'objectiu de l'1,58%.

Durant el primer semestre de l'any s'haurien ajustat ja uns 1.800 MEUR, segons dades del Govern.