El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha explicat que la xifra d'agents que treballaran per garantir la mobilitat i la seguretat de la Via Catalana no està tancada encara, però ha estimat que pot estar al voltant de les 2.000 persones. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha remarcat que també hi haurà la col·laboració d'altres operadores, com la policia local i protecció civil, per exemple. D'altra banda, sobre els assalts violents, després que el conseller d'Interior avancés que havien baixat un 6,1% en una entrevista a l'ACN, Trapero ha revelat que només el 20% els realitzen bandes organitzades, i que la resta són "oportunistes".

Trapero ha remarcat que fa mesos que els Mossos d'Esquadra organitzen el dispositiu de la Via Catalana, tenint en compte que afectarà vies de pas impotant com la N-II i la 340. Serà un pla específic que no afectarà la resta de responsabilitats del cos durant aquell dia.

Sobre el procés, en preguntar-li si els Mossos retirarien les urnes d'una consulta organitzada sense el permís de l'Estat si el govern espanyol ho ordenés, Trapero s'ha limitat a dir que la responsabilitat dels Mossos d'Esquadra és "ser la policia del país i estar preparats per a qualsevol fita de futur que vingui".

Sobre els assalts violents, ha ampliat les dades que va donar Ramon Espadaler en una entrevista a l'ACN, on va detallar que havien disminuït un 6,1% i que les detencions havien pujat un 5,3%. Trapero ha subratllat que si bé els anys 2006 i 2007 es van registrar onades de fets molt greus protagonitzades per grups molt especialitzats, ara això s'ha anat reduint i hi ha "molt oportunista, delinqüents que provenen d'altres delictes no tan greus". Són lladres, ha dit, que no esperen trobar-se amb els propietaris i que veuen en el robatori de domicilis una oportunitat per aconseguir diners ràpids en un moment en què els robatoris que donen efectiu cada cop s'han anat dificultant més.