El Govern aprovarà aquest dimarts la pròrroga definitiva dels pressupostos del 2013 d'acord amb l'objectiu de l'1,58% que l'executiu espanyol va fixar per a Catalunya a finals del mes de juliol. Això suposarà una retallada d'entre 2.000 i 2.500 MEUR, però en el primer semestre de l'any ja es van ajustar uns 1.800 milions. En aquesta primera reunió després de les vacances, el Consell Executiu també abordarà la seva participació en la Via Catalana, tot i que la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ja va augurar que es donaria llibertat perquè els consellers hi anessin a títol personal.

El Govern ja va avisar que no faria uns pressupostos amb un objectiu inferior al terç del marge que Europa havia concedit a l'estat espanyol. Es demanava per tant un límit al voltant del 2% tenint en compte que Espanya pot arribar fins al 6,5%. En no atendre les demandes catalanes, l Consell Executiu donarà compliment a l'anunci que ja va fer el president de la Generalitat abans de marxar vacances i prorrogarà definitivament el pressupost. De fet, serà la tercera i última pròrroga, ja que el Govern va aprovar-ne una quan el límit de dèficit era del 0,7% i després la va ampliar amb l'1,2%.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ja va apuntar abans de les vacances que aquest 1,58% implicaria un ajust d'entre 2.000 i 2.500 MEUR. En el primer semestre ja se n'ha fet un de 1.800 milions.

ERC, el soci estable del Govern, ha estat una ferma defensora de la necessitat de prorrogar el pressupost, mentre que la resta de partits han carregat durament contra l'executiu de CiU per tenir el país sense comptes. L'oposició argumenta que amb aquesta pròrroga, s'està acceptant de facto l'objectiu de l'1,58%.

Pel que fa als pressupostos del 2014, podrien ser els primers que s'aproven de forma ordinària i en temps, ja que el Govern té intenció de presentar-los aquesta tardor. Ara bé, ja ha advertit que no hi haurà retallades addicionals, i que l'accent es posarà aquest cop en els ingressos. Això implica incrementar els recursos que arribin per la via fiscal, però també comptabilitzar els deutes que l'Estat té amb Catalunya.

Un altre assumpte que tractarà el Govern en aquesta primera reunió serà la Via Catalana de l'Onze de Setembre que organitza l'ANC. La vicepresidenta del Govern ja va augurar que segurament es donaria llibertat perquè els consellers poguessin assistir-hi a títol personal, igual que ja es va fer l'any passat amb la manifestació de la Diada. Llavors, el president de la Generalitat va decidir no participar-hi. L'ANC ha dirigit una carta al president, als consellers i als directors generals perquè s'hi sumin.