El secretari general d'Universitats i dirigent d'Unió Democràtica de Catalunya, Antoni Castellà, va declarar ahir que no comparteix la petició que va fer la presidenta de l'ANC a Artur Mas en el sentit que convoqués la consulta l'endemà mateix de l'Onze de Setembre. Castellà va posar en dubte "l'oportunitat" d'aquesta convocatòria perquè, segons ell, seria "un error" el fet que "l'autoimposició d'una agenda passés per sobre de l'èxit de la consulta".

En una entrevista al programa "Via lliure" de RAC1, Castellà va deixar clar que la majoria de militants d'Unió seran a la cadena humana, però va evitar posicionar-se sobre la participació oficial del partit i del Govern.

"L'important és que es faci la consulta en les millors condicions possibles", segons Antoni Castellà, que va recordar que el compromís del Govern és que aquesta es pugui celebrar el 2014. "Seria un error que l'autoimposició d'una agenda passés per sobre de l'èxit de la consulta", va comentar el secretari general d'Universitats en relació a la voluntat de l'ANC de que la consulta es convoqui el mateix 12 de setembre.

Segons Castellà, tot i aquest compromís de l'executiu català, el procés del dret a decidir no està garantit. Per això, el dirigent d'Unió valora positivament la convocatòria de la cadena humana, que servirà, segons ell, perquè la societat civil pugui expressar la seva reivindicació. Per altra banda, el paper del Govern i el Parlament és, va afegir, fer tot el possible perquè la consulta s'acabi convocant.

Castellà, que ja havia anunciat la seva participació, ha vaticinat que la majoria de militants d'Unió seran presents a la cadena humana. No obstant això, no va voler entrar a valorar quina hauria de ser la participació oficial del partit ni tampoc del Govern. "Això es decidirà en els òrgans de discussió pertinents", va dir en relació a la reunió de l'executiu català del proper dimarts i la reunió del comitè de govern d'Unió del 2 de setembre.

Respecte a la polèmica al voltant del lema de la Via Catalana, Castellà va assegurar que li sembla bé el proposat per l'ANC. Segons va dir, la petició de Josep Maria Pelegrí perquè es canviés responien a la voluntat que hi participés el major nombre de gent possible.

"Es reclama un lema més ampli perquè ningú s'agafi a l'excusa d'un eslògan massa vinculat a un partit polític", va declarar. I va afegir que "el missatge que es dóna és de total suport a la reivindicació".

Una postura que, segons Castellà, contrasta amb la del PSC. Així, el dirigent d'Unió creu que els socialistes no volen ni entrar en el debat de quin és l'eslògan "perquè estan profundament en contra que hi hagi una reivindicació de sobirania del poble de Catalunya". "La posició d'Unió és absolutament antagònica", va sentenciar.

Reaccions a la Via Catalana

El secretari general de Ciutadans (C's), Matías Alonso, va denunciar ahir que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) vulgui jugar "un paper que no li correspon" per voler ser "la impulsora de la política d'un país sencer i predeterminar el que es faci l'11-S i després d'aquesta data".

Alonso va fer aquestes declaracions després que divendres la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, demanés "al president de la Generalitat, als membres del Govern i a la presidenta del Parlament que assisteixin a la cadena humana de l'11 de setembre i reclami, a més, que es fixi la data de la consulta per a l'endemà: el 12 de setembre". Matías Alonso va asseverar que l'ANC es vol "erigir com l'única representant d'una voluntat popular suposadament majoritària" i "presentar-se com l'encarnació del poble de Catalunya".

"Una altra cosa és que hagi gent interessada en que l'ANC faci això" va manifestar el portaveu de C's i va assenyalar el "mateix govern" com a principal interessat en què "el que ells denominen "poble de Catalunya" llanci aquest missatge", va afegir el secretari general de Ciutadans.