Dimarts un francès de 67 anys que s'estava banyant a la platja de Sant Pol a Sant Feliu de Guíxols va morir mentre estava a l'aigua. Tot i la intervenció del socorrista, l'home va quedar insconscient al mar. Malgrat treure'l de l'aigua i fer-li les maniobres de reanimació el socorrista i també, l'actuació dels efectius del Sistema d'Emegències Mèdiques (SEM) no va servir per poder-li salvar-li la vida. Es tracta de la vuitena persona que mor en platges de la província de Girona aquest estiu per ofegament.

El seu cas encaixa en el perfil de la víctima amb què es troben els equips d'emergències durant les seves actuacions al litoral català. Segons assegura Protecció Civil la víctima mortal en aquests successos seria majoritàriament un home de més de 65 anys i de nacionalitat espanyola o francesa. Unes persones que majoritàriament per la seva avançada edat compten amb patologies mèdiques prèvies, sobretot del tipus coronari. A més, en tots els casos de morts a les platges, en el moment del tràgic succés onejava la bandera verda a la platja i hi havia servei de vigilància, asseguren des de Protecció Civil.

Unes circumstàncies que s'han donat en set dels casos a la demarcació de Girona, ja que una de les morts va ser en un riu. En aquell cas un nen de 12 anys va morir el 5 de juliol al riu Daró de la Bisbal d'Empordà quan es banyava amb uns amics. La resta de les morts han estat en platges i les edats concorden amb el perfil excepte la del primer fet tràgic de l'estiu, que es va produir el 14 de juny. En aquest cas va morir un altre nen, tenia 16 anys i era d'un institut de Salt. Estava d'excursió als Aiguamolls de l'Empordà i van anar a una platja de Castelló d'Empúries. Al mar, el nen es va ofegar i tres companyes seves van patir també lesions i van estar ingressades en centres hospitalaris.

L'any passat per aquestes mateixes dates -el 29 d'agost- havien mort 12 persones a les platges de la demarcació de Girona, segons fonts del Sistema d'Emergències Mèdiques.

Però en canvi, a escala catalana les xifres són encara més negatives. A dia d'avui, han perdut la vida 17 persones a les platges catalanes i la temporada, l'any passat es va tancar amb 25 víctimes mortals.

Davant de les males estadístiques d'aquests mesos d'estiu, des de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat s'insisteix que cal extremar les precaucions a la platja, sobretot les persones d'avançada edat. I per això rescomanen que la gent no es posi a l'aigua si es troba malament o s'està cansat.

També s'insisteix que si es troben així i es vol refrescar, que es vagi a la dutxa i no pas al mar o s'avisi al socorrista que hi ha a la platja. I també, es recomana que és millor entrar a l'aigua acompanyats d'una altra personsa, perquè així si algú es troba malament, hi haurà algú per avisar més ràpidament el socorrista.

Uns consells però que s'agreugen en el cas de persones que tenen malalties o patologies coronàries conegudes i també en el cas dels nens. Per tot això, es recorda que cal que els menors estiguin sota vigilància i els supervisi un adult, tant a l'aigua com a la sorra. Per acabar, es recorda que cal respectar les normes de bany i el color de les banderes i indicacions dels socorristes. I que si es veu algú amb problemes, s'avisi el socorrista i el telèfon d'emergències 112.