El president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat al príncep Felip que la Constitució permet que Catalunya celebri un referèndum, però és el govern espanyol qui no el vol. "El problema no és la Constitució, sinó la interpretació del que diu. A nosaltres se'ns podria delegar la funció, com en els anys 90 se'ns va delegar la policia", ha argumentat després que el príncep digués que s'han de respectar les "regles del joc". Mas ha argumentat que els dirigents europeus per ara no fan "pronunciaments explícits" sobre el procés català perquè confien en un acord entre Catalunya i el govern espanyol, i ha afegit que la "clau" són les majories socials. "La resta no depèn de nosaltres", ha conclòs.

En roda de premsa des de París, Mas ha comentat les paraules del príncep Felip d'aquest dilluns a Girona, on ha recordat que cal complir les regles del joc després que l'alcalde gironí, Carles Puigdemont, defensés el dret a decidir. El president de la Generalita ha remarcat que la Constitució preveu que Catalunya pugui organitzar un referèndum, però "si el govern espanyol vol". "De vies legals n'hi ha un munt, el que ho impedeix és una voluntat tancada del govern espanyol", ha remarcat Mas. El president ha fet especial èmfasi en la via del 150.2, que va permetre la transferència dels Mossos d'Esquadra.

En tot cas, ha indicat que si en una consulta guanyés la independència, "tothom sap" que llavors s'hauria d'iniciar una negociació amb l'Estat. Al seu parer, si l'Estat no avala la consulta és perquè això suposaria "donar a Catalunya un estatus de subjecte polític molt important", com ha reclamat la població catalana, ha dit, de forma reiterada.

Preguntat per l'opinió del principal 'think tank' de Brussel·les que en una entrevista a l'ACN va proposar que Catalunya i Espanya nomenin un "mediador o conciliació extern", Mas ha assegurat que Catalunya no està ara en aquest punt. "Si això ha d'arribar ja arribarà", ha afegit.

El president ha explicat que el Govern es centrarà aquest 2013 en promoure el diàleg amb les institucions de l'Estat per tal d'intentar pactar una consulta sobre el futur de Catalunya. Una opció que el mateix president reconeix que no té gaire possibilitats que acabi amb un acord. "Anirem sembrant, ja sabem que no serà una collita bona però ho hem de fer per si en algun moment hem de buscar empara fora del país", ha argumentat.

En aquest punt, ha posat d'exemple el cas d'Escòcia que ha arribat a un acord amb el Regne Unit i ha insistit que amb aquest precedent s'ha de continuar insistint per la via del diàleg. Segons Mas, amb la qüestió del procés sobiranista, "no hem arribat ni al final de la primera part" i ha assegurat que tot i voler que la negociació amb el govern espanyol vagi bé, no pot garantir un bon resultat per la "posició tancada" de l'Estat.

Pel que fa al punt de vista Europeu, Mas ha reconegut que es veu amb certa "preocupació" la possibilitat que una consulta aposti per la independència de Catalunya i ha argumentat que aquesta possibilitat "es veu com un problema més". En canvi, Mas ha destacat que els dirigents europeus tenen una altra actitud sobre el dret a decidir. En aquest cas, Mas ha assegurat que "ja veuen que és complicat dir que no es pot votar" i aposten per trobar una solució.

"No estem en la fase que es facin pronunciaments explícits perquè confien que hi hagi un acord", ha afegit. A més, el president de la Generalitat ha posat l'accent en què en un últim terme el procés sobiranista descansa sobre la voluntat del poble i ha afirmat que si és una posició majoritària té més possibilitats d'èxit. "La clau està en les majories socials, la resta no depèn de nosaltres", ha conclòs.