El projecte de Llei de règim local que el Ministeri d'Hisenda presentarà aquest dimarts als municipis amenaça 5.930 ajuntaments a tot l'Estat i establirà un cost estàndard per als serveis obligatoris que presten que, si se supera, implicarà la pèrdua de les competències d'aquests serveis per un període de cinc anys. Per calcular aquest cost estàndard, el govern espanyol ha fet un càlcul de la mitjana a tot l'Estat espanyol que, segons admeten fonts del Ministeri, no té en compte les diferències del cost de la vida a comunitats més cares, com és el cas de Catalunya. Les taxes i els impostos municipals seguiran el camí dels serveis i passaran a mans de les diputacions o consells comarcals.

El govern espanyol vol que la Llei entri en vigor sense dilacions l'1 de gener del 2014. Abans haurà fet una prova pilot a la Diputació d'Orense, que ja té un pla en marxa en aquesta direcció. A tot l'Estat hi ha 5.930 dels 8.117 municipis de menys de 20.000 habitants que ara mateix no complirien. Als de més de més de 20.000 habitants se'ls aplica directament la llei d'estabilitat.

Segons les dades del Ministeri., el 92,1% dels municipis de menys de 5.000 habitants de tot l'Estat i el 40% dels d'entre 5.000 i 30.000 (344 de 840) estarien ara en situació d'intervenció, malgrat que el Ministeri espera que corregeixin els seus desequilibris en vuit mesos. Un cop entri en vigor la Llei, disposaran de tres mesos addicionals per avaluar i corregir la seva situació i la pèrdua efectiva de les competències es produiria l'1 d'abril.

Els ajuntaments que perdin les competències no podran prestar serveis no obligatoris i algunes taxes que acompanyaven els serveis, així com el personal, passaran a estar gestionats per les diputacions o, en el cas de Catalunya, els consells comarcals. La pèrdua és un per període mínim de cinc anys que, segons el Ministeri, s'estableix per allunyar la gestió dels cicles electorals.

Durant aquest termini el municipi podrà presentar un pla de sostenibilitat on hauran de constar despeses i ingressos que s'ajustin als costos estàndard per recuperar les competències. En tot cas, els ajuntaments només perdran les competències dels serveis on no hagin estat capaços d'ajustar-se al cost estàndard, i no la resta.

Els serveis obligatoris per als municipis de menys de 5.000 habitants són: enllumenat públic, cementiri, recollida de residus, neteja, abastiment domiciliari, aigua potable, clavegueram, accés als nuclis de població, pavimentació de les vies públiques i control d'aliments i begudes. Als de més de 5.000 habitants s'hi afegeix el parc públic, biblioteques, mercats i tractament de residus.

El govern espanyol encara no ha fet el càlcul de quin serà el cost estàndard de tots els serveis. Per calcular-lo tindrà en compte les dades del 2012. De mitjana tots els serveis per als municipis de menys de 5.000 habitants costen actualment 1.219,98 euros per persona, mentre que els de més de 100.000 habitant costen 445,44 euros.

870 milions d'estalvi limitant sous

Pel que fa als sous, s'aprovaran per llei les forquilles salarials i els complements específics de cada lloc de treball, i això afectarà ajuntaments, diputacions i tots els organismes autònoms que depenguin d'aquestes administracions. El govern espanyol poreveu estalviar 870 milions d'euros a tot l'Estat afectant els sous dels càrrecs públics.

El govern espanyol admet que la implantació "no serà fàcil ni senzilla" i que hi haurà "tot tipus de complicacions". Amb tot, defensa la necessitat i urgència de la mesura perquè, segons fonts del Ministeri, cal "avançar en l'eficiència dels serveis públics". A més, asseguren que el cobrament de taxes per part de la diputació o consell comarcal permetrà una major eficència perquè pot actuar en un àmbit territorial superior. Les diputacions, per la seva bandam estaran sotmeses a la Llei d'estabilitat.