El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va demanar ahir als seus consellers "menys soroll i més discreció" i va dir que el "rumb" cap a la consulta d'autodeterminació i el dret a decidir del poble català es mantenia i ?"segueix exactament igual al qual es va programar". Mas va fer aquestes declaracions en la inauguració de la nova terminal d'hidrocarburs de Tradebe al Port de Barcelona, un acte en el qual va estar acompanyat de la ministra de Foment, Ana Pastor.

Davant les divergències que havien aparegut als últims dies entre els consellers sobre la consulta sobiranista, Mas va demanar "tranquil·litat" i "discreció" perquè el que s'està fent "està ben fet" i el full de ruta cap a la consulta ?d'autodeterminació es mantenia. El president de la Generalitat va dir que calia diferenciar entre el que es feia i el que es deia i que l'important era que el que es feia "tenia el mateix rumb", que passava pel "diàleg" dins i fora de Catalunya, amb les institucions de l'Estat i fora d'Espanya.

També Mas va parlar en aquest context d'una consulta sota "marcs legals en plural" i un full de ruta que porti al fet que el poble de Catalunya pugui prendre les seves pròpies decisions amb vista al futur com un "poble adult i madur". Va insistir que la consulta s'havia de fer dins del marc de la legalitat i, "des del punt de vista de la radicalitat democràtica, en últim terme" -va raonar- es donés la veu al poble de Catalunya" perquè pogués decidir el seu futur.

"El poble tindrà l'última paraula", va dir Mas, "i això no ha variat un àpex, ho mantenim al 100%", va afegir. Va assegurar que, a vegades s'interpretaven coses que eren "purament matisos com grans divergències", perquè "tot aquest procés és molt llaminer" i a vegades es deia una cosa i es feia un "gran espuma" que passats pocs dies es desinflava. Va recordar que hi ha "molts interessos", alguns de molt influents, perquè aquest projecte no vagi endavant. El president de la Generalitat va explicar que aquest era un procés d'una "complexitat enorme" i, per això, ell mateix quan té trobades amb alguns polítics espanyols les té "discretament". Va insistir que cal seguir amb un "rumb clar" perquè, va afegir, hi ha un compromís i un vot majoritari del poble català que vol ser consultat sobre el seu futur, així que va recomanar "tranquil·litat i bons aliments". D'altra banda, el president de la Generalitat, va explicar que no centraria el seu viatge a Brussel·les de dilluns que ve en la consulta, sinó en "temes sectorials". I és que Mas es reunirà amb els comissaris europeus d'Educació, Interior i Energia. "Aniré a defensar temes concrets del que ens juguem en el moment present", va explicar, però alhora va afegir que respondria qualsevol dubte que els seus interlocutors li plantegessin sobre el procés català. Qui no va voler pronunciar-se sobre aquesta qüestió va ser la comissària europea d'Acció pel Clima, Connie Hedegaard, que, breument, es va reunir amb Mas al Palau de la Generalitat.

La reunió de Mas amb Hedegaard precedeix les trobades que el president mantindrà dilluns vinent a Brussel·les amb tres eurocomissaris més: la d'Interior, la sueca Cecilia Malmström; la d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, la xipriota Androulla Vassiliou; i el d'Energia, l'alemany Günter Oettinger. A més, el president de la Generalitat inaugurarà dilluns al Parlament Europeu l'exposició "Catalan, a language of Europe" i també la mostra "Gaudí, una arquitectura d'anticipació", a la delegació del Govern a la capital comunitària.

Més reaccions

El líder d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar que s'"està parlant massa" de la consulta sobiranista catalana i que el deure de CiU és complir amb "els seus compromisos". Aquests compromisos, va dir, passen per "intentar celebrar la consulta el 2014" i, "si no és possible el 2014", plantejar-la "abans que finalitzi" la present legislatura, tal com "ja hem establert amb ERC".