Conflicte obert

L´IVA als menjadors escolars arriba a la Comissió Europea

L'eurodiputat d'UDC Salvador Sedó demana aclarir si l'Estat vulnera la normativa de mantenir exempts d'IVA els serveis educatius

31.03.2013 | 20:36
Safata en un menjador escolar
Safata en un menjador escolar

La resolució de la Direcció General de Tributs obliga les empreses mercantils que ofereixen serveis de menjador o extraescolars a les escoles a facturar amb el 21% d'IVA, un fet que xoca amb la normativa europea que marca com a exemptes aquestes activitats per ser activitats educatives. Per això, l'eurodiputat d'UDC Salvador Sedó ha traslladat la qüestió a la Comissió Europea per aclarir una situació ''dificultosa'' a totes les entitats que es dediquen a aquests serveis. Les empreses que ofereixen aquests serveis han vist reduir el seu marge de benefici, ja limitat, i alerten que es perdrà qualitat. Per aquest motiu, els diferents actors reclamen una nova lectura de la llei.

L'eurodiputat d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) Salvador Sedó ha traslladat a la Comissió Europea una pregunta per aclarir si a l'Estat s'està vulnerant la normativa europea de mantenir exempts d'IVA els serveis educatius. Una resolució de la Direcció General de Tributs ha obligat a les empreses mercantils que subministren serveis de lleure i de menjador a les escoles a aplicar el 21% d'IVA en el servei de monitoratge i un 10% en els àpats de cada infant, pels servei de menjador escolar. A més, la resolució també afecta a les activitats extraescolars o la vigilància del pati als nens.

Sedó confia que la Comissió Europea aclareixi aquest fet que tindrà uns efectes ''molt dificultosos'' per entitats i empreses que donen aquests serveis complementaris. Per Sedó, la Comissió Europea hauria de donar la raó a les associacions i entitats del sector que també s'hi ha posicionat en contra els darrers mesos.

Aquesta nova lectura de l'aplicació de la llei, ha condicionat el funcionament de les empreses que ofereixen aquests serveis. Han vist reduïts el seu marge de beneficis, ja limitats, i ha generat incertesa i inseguretat entre els pares i mares que contracten aquests serveis.

La Generalitat de Catalunya marca que el preu màxim que ha de pagar cada alumne als 6'20 euros, i per això, les empreses que ofereixen aquests serveis, que normalment estan contractades per les diferents Ampes de cada centre escolar, no poden superar aquest topall. Això fa que deixi ''lligades de mans i peus'' a les empreses.

Així ho ha explicat a l'ACN Pep Montes, gerent de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure l'Educació i la Cultura (ACELLEC) que lamenta que no es tingui en compte el ''dany econòmic'' que es fa en un sector de relleu molt important a Catalunya, a la vegada que es genera ''dany social'' a les famílies del país. I és que Montes destaca que tant el menjador com les activitats extraescolars són serveis ''molt bàsics'' i que no es pot carregar més marge a les famílies.

Des de l'ACELLEC s'alerta doncs que l'única manera que tenen les empreses de fer front a aquests impostos és rebaixar la qualitat dels serveis, i per tant, reduir el nombre de monitors que atenen els infants al dia a dia, per exemple. Per això, Montes destaca que l'aplicació no només té conseqüències econòmiques dolentes sinó que es posen en dubte drets socials i el vulneren els drets de la infància a l'accés de l'educació.

Per això, des de l'ACELLEC s'han iniciat algunes mesures per intentar trobar solucions al problema, i de moment s'ha aconseguit el suport de pràcticament tots els grups polítics excepte el PP i C's, i que pretén també fer arribar la queixa al Congrés dels Diputats, en última instància, l'ACELLEC es plantejaria recórrer a Europa.

''Ànim recaptatori'' de la mesura

Des de l'ACELLEC s'ha denunciat que la disposició de la Direcció General de Tributs que ha resolt una consulta del 2010, amb l'aplicació del 21% d'IVA per part d'aquestes empreses té un clar ''ànim recaptatori'' ja que s'ha saltat la llei, n'ha fet una lectura restrictiva i s'ha saltat la directiva europea que eximeix d'aquest impost les qüestions relacionades amb l'atenció a la infància i la joventut.

La FaPac reclama una reforma de la llei o un canvi d'interpretació

La Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya exigeixen que aquesta interpretació tan ''restrictiva'' que s'ha imposat darrerament es modifiqui i es reformi la llei per evitar que es repeteixin situacions semblants i consideren que el monitoratge d'aquests serveis i també l'àpat haurien d'estar exempts d'IVA.

Des de la FaPaC s'ha alertat que hi ha ''incertesa i preocupació'' entre els pares pel risc que suposa per la qualitat del servei aquesta aplicació de l'IVA, ja que

El preu màxim es mantindrà en els 6'20 euros

El Departament d'Ensenyament no s'ha posicionat en aquest conflicte perquè considera que són qüestions que han de resoldre les empreses perquè a més són serveis que no se subministren en horari lectiu. Tanmateix, s'ha garantit que el preu no es modificarà per aquesta aplicació de l'IVA i que continuarà sent de 6'20 euros per cada nen i àpat com a màxim.

Enllaços recomanats: Premis cinema