Arriba l'horari d'estiu. La matinada d'aquest diumenge 31 de març el rellotge s'avançarà una hora a les dues de la matinada, que passaran a ser les tres. Segons l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), el canvi d'horari suposarà un estalvi de 32 MEUR -impostos inclosos- a Catalunya durant els set mesos que estarà en vigor. El 90% de l'estalvi que genera aquesta mesura es concentra en les llars. En aquest àmbit, el pes de la il·luminació sobre el conjunt del consum energètic és d'aproximadament el 7% del total. L'ICAEN estima que el canvi horari permetrà reduir fins a un 10,3% la despesa d'energia en l'enllumenat domèstic, de manera que l'estalvi se situarà entre els 11 i els 12 euros per llar.

L'Institut Català de l'Energia recorda que mesures com adequar el tipus d'il·luminació a cada necessitat o bé la instal·lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric poden incrementar aquest estalvi. El canvi horari, que també permet estalviar energia en els serveis, el comerç i la indústria, s'aplica de manera coordinada a tota la UE i a una vuitantena de països de tot el món.

La diferenciació entre l'horari d'estiu i el d'hivern es va iniciar l'any 1974 com a mesura d'estalvi davant de l'encariment del petroli i, per tant, de l'energia. Des de l'any 1980, la Comissió Europea es responsabilitza d'harmonitzar els canvis horaris a Europa.