Més de 8.000 immigrants residents a Catalunya encara no tenen la nova targeta sanitària que els ha de permetre accedir a l'atenció mèdica universal. Dels 110.000 estrangers que es podien quedar sense assistència sanitària, segons el decret del govern espanyol, la Generalitat n'ha localitzat a través del padró uns 100.000, que podran ser atesos. De la resta, que no han estat localitzats, uns 1.500 s'han dirigit per pròpia iniciativa a algun centre sanitari per rebre la targeta. Per això, en queden encara 8.500 que no la tenen, però bona part d'ells poden haver deixat el país per motius diversos.

De les 100.000 targetes ja repartides, el 95% tindran una assistència igual que la resta de catalans, però hauran de renovar la targeta cada any i no podran ser atesos a la resta de l'estat.

Segons han explicat a l'ACN fonts del departament, els requisits dels immigrants per accedir a la targeta sanitària és haver estat empadronat almenys tres mesos a Catalunya, per tal d'evitar el denominat turisme sanitari. D'aquests, els que portin menys d'un any empadronats, el 5%, tindran la targeta N1, que els permet l'assistència completa en medicina primària però necessiten una autorització d'un comitè mèdic per ser atesos per un especialista.

Els immigrants que porten més d'un any empadronats tindran la targeta N2, que els permet una assistència igual que la resta de catalans, però han de renovar el permís cada any i no poden ser atesos a la resta de l'estat.

Els immigrants que no tinguin targeta només seran atesos a urgències, si són menors d'edat o dones embarassades. A aquests immigrants se'ls acaba el termini per regularitzar la seva situació dilluns que ve, 1 d'abril, però Salut ha ampliat el marge fins l'1 de maig.