La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha anunciat aquest dimecres que la pregunta que els republicans volen per a la consulta és la següent: "Vostè creu que Catalunya hauria de ser un estat independent?". En una entrevista a Vilaweb, Rovira ha apostat per una pregunta "clara i concisa" en què "la resposta només pot ser un sí o un no". La secretària general dels republicans també ha assegurat que la consulta s'ha de fer "tan aviat com sigui possible" i, preguntada sobre si s'ha de fer abans que a Escòcia, ha sentenciat que no veu possible aguantar fins al 18 de setembre del 2014, tenintn en compte "la situació del país avui". "No estem disposats a esperar gaire més", conclou.

"Per ERC, la pregunta ha de ser clara i concisa, i la resposta només pot ser un sí o un no". Així ho ha assegurat Marta Rovira a Vilaweb, tot afegint, fins i tot, l'enunciat de la pregunta. Preguntada sobre quan s'ha de dur a terme, la secretària general dels republicans es mostra partidària de fer-ho tan aviat com es pugui. "Ens hi empeny la situació d'emergència social que viu el país", ha indicat Rovira.

La secretària general d'ERC creu que s'han de tenir en compte "les circumstàncies internacionals, on hi ha el procés escocès". Ara bé, no creu que es pugui aguantar fins al 18 de setembre de l'any que ve, data en què el govern d'Alex Salmond preguntarà als escocesos sobre el seu futur. "Quants més desocupats necessitem per demanar a la gent que decideixi el seu futur polític", es pregunta Rovira.