El líder d'ERC, Oriol Junqueras, es va mostrar ahir disposat que el seu partit entri al Govern "si hi ha una data i una pregunta clares" per a la consulta sobiranista. Junqueras es va referir a la invitació del president de la Generalitat, Artur Mas, que ERC entrés al Govern, en el col·loqui posterior a una conferència pronunciada en la Cambra de Comerç de Barcelona davant de 180 persones, la majoria empresaris. Segons el líder republicà, el que no farà ERC és acceptar que s'ajorni la consulta amb el pretext de la situació econòmica, de manera que si l'executiu de CiU opta per aquest camí deixarà de donar-li suport, ja que no vol "contribuir a allargar indefinidament una agonia que ens condemna a tots a un xantatge infinit i a un empobriment cada cop més gran de la nostra població". Per contra, va recalcar, si el Govern decideix avançar en el procés iniciat i posa "una data i un pregunta clares" a la consulta, podria acceptar l'oferta d'entrar en l'Executiu d'Artur Mas si això contribueix a més estabilitat política.

El president d'ERC va indicar, en una conferència titulada "Sortir de la crisi: depèn de nosaltres", que hi havia motius "per estar preocupats per la situació econòmica del país, però també relativament esperançats de ser capaços de trobar una sortida". El president de la cambra, Miquel Valls, va presentar Junqueras i va reivindicar l'estabilitat, a la qual cosa el president d'ERC va matisar: "Quan les coses van bé l'estabilitat és un valor positiu, però quan el panorama és tan negatiu com el que reflecteixen les empreses que cada dies presenten ERO i els gairebé 900.000 aturats, llavors no sé si és millor l'estabilitat o una certa dosi d'inestabilitat".

En aquest punt, va admetre que el camí que proposava ERC, de consecució de la independència de Catalunya, "és ple d'incerteses, però més gran és la incertesa del nostre futur si seguim dins de l'Estat espanyol i les decisions les pren aquest com sempre ho ha fet".

"Ha de ser la situació angoixant -va afegir- la que provoca que alguns dirigents i governants catalans celebrin anuncis que, potser, algun dia el Govern espanyol revisi el sostre de dèficit i fan una festa quan ni tan sols sabem si ho farà, quan ho farà i com ho farà, fet que sembla poc racional". En una clara al·lusió als dirigents de CiU que s'han alegrat dels resultats de la reunió del Consell de Política Fiscal i Econòmica de la setmana passada, Junqueras va apuntar: "no tenim ni una certesa" de la flexibilització del límit de dèficit. El president d'ERC va avisar, en aquest sentit, que "agrair a qui et fa xantatge que potser no te'n faci tant, és un símptoma d'una malaltia terrible i potser la mandra, la por, la incertesa farà que alguns pressionin per allargar l'agonia, fins i tot alguns dels que estan en aquesta sala, però l'agonia seguirà sent-hi".

Després de respondre amb un rotund "no" a la pregunta de si ERC seguirà donant suport al govern de CiU si aquest decideix ajornar la consulta, Junqueras es va referir a les enquestes que auguren un fort creixement per a ERC. "Som el partit que més creixeria i obtindria un millor resultat, però no volem eleccions anticipades, ni tenir més diputats", va afirmar, "sinó salvar el nostre país, la nostra economia i els nostres ciutadans i donar-los la llibertat de decidir".

Qüestió de confiança

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va plantejar al president de la Generalitat, Artur Mas, que se sotmeti a una qüestió de confiança al Parlament. El socialista va assegurar que aquesta seria "una possibilitat" que serviria a Mas per poder explicar i detallar l'oferta llençada a ERC i PSC perquè entrin a compartir el Govern amb CiU. I és que, segons Navarro, ni Mas ni CiU havien plantejat seriosament i formalment als socialistes aquesta proposta per entrar a l'Executiu, més enllà de parlar de la qüestió als mitjans de comunicació. És per això que Navarro segueix mantenint el seu dubte sobre aquest Govern i manté la seva oferta d'executiu "d'unitat nacional".

"Aquesta oferta es fa a través de mitjans, ningú s'ha adreçat a nosaltres per proposar-nos cap acord de Govern", es va queixar el socialista, que va afegir que el PSC "no té cap proposta concreta i directa amb continguts". És per això que el socialista va demanar a CiU que abandonés "les cortines de fum". "Nosaltres fem propostes concretes i en positiu. Volem que tothom jugui a la política seriosa", va concloure. Davant aquesta situació, Navarro veu amb bons ulls que Mas se sotmeti "a una qüestió de confiança" per explicar quins serien els detalls de la seva oferta al Parlament. "El que no podem consentir és que el Govern ens demani una total adhesió a les seves polítiques, perquè això empitjora la situació", va advertir. En aquest mateix sentit, el líder del PSC va recordar a Mas que les condicions dels socialistes per entrar a l'Executiu passen perquè s'accepti "que la consulta ha de ser acordada amb l'Estat i legal" i fer un viratge en les polítiques econòmiques que vagin des de les beques menjador fins a mesures de reactivació empresarial.