El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha recordat que sense pressupostos no hi ha govern, i sense govern no hi ha consulta. Homs ha subratllat que així ho va assumir ERC quan va subscriure l'acord de legislatura. "El govern no pot estar anar passant els anys sense pressupostos i, per tant, si es vol fer una consulta, bé que es deu necessitar que la convoqui, que és un govern", ha argumentat Homs, que ha remarcat que totes aquestes coses "van entrelligades" i això és la "base de l'acord de legislatura". "Així ho van dir ells el dia que van assumir l'acord, i té tot el sentit del món", ha dit sobre ERC.

Homs ha subratllat que aquells que han assumit la responsabilitat de governar, en referència a CiU i ERC, saben que els pressupostos i la consulta són qüestions "entrelligades". "D'altres no, perquè es poden permetre el luxe de no actuar amb sentit de responsabilitat i poden anar donant coces a les coses", ha dit.

Però ERC, ha continuat, va assumir-ho quan va signar l'acord d'estabilitat. Altra cosa, ha afegit, és que el Govern i els republicans convinguin junts que els pressupostos que imposa l'Estat són inassolibles.

En aquest sentit, ha advertit que la Generalitat practicarà tot el diàleg que calgui, però alhora ha demanat també resultats, i això passa per una flexibilització de l'objectiu de dèficit en un terç del que li pertoqui a Espanya.