La portaveu d'Iniciativa, Dolors Camats, lamenta que mentre es demana "diàleg", la Generalitat treballa amb uns "pressupostos prorrogats" i encotillats per el límit de dèficit fixat pel govern espanyol, fet que implica retallades per valor de 4.000 milions d'euros. Per la seva banda, el líder dels ecosocialistes, Joan Herrera, s'ha referit a la moció de censura a Badalona per fer fora al popular Xavier Garcia Albiol i ha ratificat que el grup municipal del seu partit hi donarà suport encara que el cap de CiU, Ferran Falcó -imputat pel Cas Adigsa-, formi part del nou govern municipal. Herrera ha alertat, però, que aquest nou Ajuntament "ja estaria tocat" des de bon començament.

El secretari general d'ICV i candidat a les primàries per a la copresidència del partit, Joan Herrera, ha confirmat el que ja havia expressat el líder del grup municipal d'ICV-EUiA a Badalona, Carles Sagués dissabte en declaracions a l'ACN: que els ecosocialistes votarien a favor de la moció de censura per fer fora al PP del govern de la ciutat. Sobre les reticències que el cap de CiU a Badalona, Ferran Falcó, fos el primer tinent d'alcalde -principal tema de discussió-, els ecosocialistes badalonins es refermen en aquesta postura, però estarien disposats a votar igualment a favor de la moció i quedar-se fora del govern alternatiu que formaria amb CIU i PSC.

Herrera ha apuntat que encara que CiU vulgui "sí o sí" que Ferran Falcó -imputat pel Cas Adigsa-, entri al govern amb un càrrec representatiu, ICV no posarà impediments per a la moció. Ha alertat però, que el govern ja naixeria "tocat" i amb menys legitimitat per tenir en el seu si un imputat. Sobre aquesta postura, el secretari general d'Iniciativa subratlla que aquesta qüestió ha estat consensuada amb la direcció nacional d'EUiA i que, per tant, és una postura defensada per la coalició a nivell nacional.

Sobre quan s'ha de fer la consulta

Dolors Camats s'ha referit a preguntes dels periodistes a les declaracions que dissabte va fer a Catalunya Ràdio la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en què remarcava la conveniència que la consulta per a l'autodeterminació se celebrés a finals del 2014, tal com consta en el pacte d'estabilitat. La presidenta de la cambra catalana, assenyalava, a més, que si la crisi segueix castigant Catalunya no descartaria "esperar una miqueta" el referèndum.

"El problema de la consulta no és la data o la pregunta, és fer-la bé", ha assenyalat Camats, qui ha lamentat que encara no s'hagi creat la comissió que vetlla per el desenvolupament d'aquesta consulta. L'ecosocialista aposta, a més, perquè es faci "pedagogia" amb la ciutadania. "Només hem vist un Consell de Transició Nacional, que assessora al Govern, que està bé, però no representa el país", ha remarcat. "Les coses s'han de fer ben fetes", ha insistit afegint la sensació que té que "hi ha més improvisació que feina ben feta". "Caldria parlar menys i fer més", ha conclòs.

Compte enrere per l'Assemblea

Després d'haver reunit 473 avals, els candidats a la coopresidència d'ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, han obert aquest dilluns el període de primàries. Tot i ser l'única candidatura per a la coopresidència, Camats ha explicat que és bo fer unes primàries perquè "els obliga a fer de candidats i candidates dins l'organització". "Començarem una campanya electoral interna per explicar a les organitzacions quin és el nostre projecte de direcció", ha assegurat Camats, tot insistint en què és "imprescindible" muntar debats a les organitzacions per fer les eleccions, malgrat reconèixer que no necessitarien fer tot aquest procés.

Els ecosocialistes han posat l'accent en l'Assemblea Nacional del partit, posterior a l'elecció dels candidats, que es farà els propers 19, 20 i 21 d'abril a Viladecans. En aquest sentit, el candidat Joan Herrera ha afirmat que la coopresidència serà important però que el més rellevant de l'assemblea serà construir "l'alternativa d'esquerres". Una assemblea, ha afegit, en què hi aportaran uns grans resultats electorals, però on cal crear un procés de confluència político-social per combatre les politiques d'austeritat, en comptes "d'apuntalar governs que matisen les retallades", ha conclòs.