La presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras, considera que la lluita contra el frau fiscal ha de ser una mesura més per garantir el finançament de les polítiques socials. En declaracions a l'espai 'L'Entrevista' del canal 3/24, Guiteras afirma que "seria una bona notícia" que el govern espanyol flexibilitzés el límit de dèficit fiscal a les autonomies, i així la Generalitat no hauria de retallar tant en aquestes polítiques. Ha apuntat, a més, que el Govern deu 400 dels 600 milions d'euros que les administracions deuen -interessos apart-, al tercer sector, que atén directament a 1,7 milions de catalans amb pocs recursos.

Àngels Guiteras ha indicat que actualment hi ha a Catalunya 300.000 famílies que no tenen cap ingrés i que tenen fills al seu càrrec, una xifra que s'ha multiplicat per cinc des del 2007. La presidenta del col·lectiu ha destacat, però, que a Catalunya, hi ha una gran professionalització en aquest àmbit, amb un total de 7.500 entitats en les que treballen 100.000 persones i on 245.000 persones més hi col·laboren de manera voluntària.

El finançament, però, és indispensable per la pervivència d'aquestes associacions, que veuen incrementar cada dia la demanda dels seus serveis pel context de crisi. "Les entitats són bàsiques per a la cohesió social del país", ha subratllat Guiteras en l'entrevista. Per això, demana més inversió en àmbits com l'educació i en polítiques d'ocupació. També insta a què les administracions "busquin nous ingressos"; no només per la via del creixement econòmic, "sinó lluitant contra el frau fiscal", ha indicat. "Si es fessin polítiques d'aquest tipus, segurament aquests 4.000 milions de retallades no s'haurien de fer", ha raonat.

També ha reclamat un "calendari" per saber quan començaran a percebre els diners del deute que les administracions arrosseguen i així "poder planificar la nostra gestió". "Estem tenint molts problemes", ha valorat Guiteras, que també ha demanat condicions més favorables -no tracte de favor-, i que no es discriminin les entitats en qüestions com el pagament de l'IVA o la participació a concursos públics de prestació de serveis.

La presidenta de la taula del Tercer Sector, a més, considera necessària una "reforma fiscal" per tal de tenir un model "més redistributiu" i que contemplaria, entre d'altres, una major implicació financera de les "grans fortunes i les grans empreses", ha sentenciat. "La classe mitjana està desapareixent", ha dit en un altre moment de l'entrevista televisada. "Anem cap a una societat de rics i pobres i les desigualtats estan creixent", denuncia.