La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) proposarà en la pròxima negociació col·lectiva equiparar les retribucions bàsiques dels treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio amb els del sector públic català, segons va anunciar ahir el seu president, Brauli Duart, al Parlament. A la comissió de control parlamentària de la CCMA, Duart va explicar que "el principi d'equiparació de les retribucions bàsiques dels treballadors de la Corporació amb la resta dels treballadors del sector públic" serà el fonament de la proposta de negociació que portarà l'empresa a la comissió negociadora. Segons aquest principi, va precisar Duart, el sou base d'un tècnic de la Corporació hauria de ser igual al sou base d'un administratiu o un advocat de la Generalitat. Duart va aclarir que aquesta equiparació "afectarà la totalitat dels treballadors de la Corporació, també els òrgans de govern i els seus directius començant per ell mateix, com a president de la Corporació".

L'avantprojecte que va aprovar fa dos dies el Consell de Govern de la CCMA, preveu un pressupost el 2013 de 295,9 milions d'euros per al grup d'empreses de la CCMA, del qual formen part TV3 i Catalunya Ràdio. D'aquesta quantitat, 288,4 milions d'euros corresponen al pressupost disponible i els restants 7,5 milions es destinaran a cobrir el dèficit generat l'any 2012, va explicar Duart. Amb aquestes xifres, els responsables de la CCMA xifren en 32 milions l'ajust en el capítol de despeses corrents, que suposa una reducció d'un 16%, i en uns 26 milions l'ajust en les despeses de personal, que es veuran minvats en un 18%, segons les dades facilitades per Duart als parlamentaris. Respecte a les despeses corrents, la meitat dels 32 milions reduïdes s'havien aconseguit, va assenyalar, amb la renúncia a l'emissió dels partits de futbol de la Lliga espanyola i amb la renúncia al contracte de publicitat a les samarretes dels equips.

La negociació

L'ajust en les despeses de personal, que "els representants dels treballadors i de l'empresa hauran de decidir en el marc de negociació dels convenis col·lectius de Televisió de Catalunya i del grup d'emissores de Catalunya Ràdio", es podrien dur a terme a partir de la polivalència i amb ajustos en les condicions retributives. El moment més tens de la sessió es va produir quan es van enfrontar verbalment el president de la comissió parlamentària i el diputat de Ciutadans Jordi Cañas, qui havia demanat sense èxit el sou dels directius de la CCMA.

Tot i ser una pregunta registrada al Parlament de Catalunya, Duart va respondre: "en aquest moment no disposo d'aquesta informació", però va anunciar que "aviat -les pròximes setmanes, no en mesos- la Corporació farà pública la relació completa dels òrgans de govern, directius i de les categories professionals amb les seves retribucions, i també farem pública l'evolució d'aquestes dades els últims anys". Mentre la sessió tenia lloc a l'interior del Parlament, fora, davant de la porta principal de la Cambra catalana, una vintena de treballadors de TV3 protestaven per les retallades anunciades a la televisió pública, un dia després que els treballadors secundessin majoritàriament la vaga convocada pel comitè d'empresa.