El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha acusat el portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, de qüestionar "constantment" i "impunement" el procés sobiranista i el mateix Govern. En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras s'ha preguntat què passaria si fos el número 1 o 2 d'ERC qui qüestionés el procés i quina reacció tindrien "determinats sectors de la societat". D'altra banda, el president d'ERC ha assegurat que veu "possible" fer el referèndum aquest 2013 perquè és "urgent" i ha lamentat, sobre els resultats de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'ahir, que el govern espanyol no concretés en ferm la flexibilització del sostre de dèficit.

Per Junqueras, Duran posa en qüestió el procés de la consulta i el mateix Govern el president de la Generalitat, Artur Mas, i els consellers de l'Executiu. "Quan surt Mas-Colell i diu que amb un objectiu de dèficit del 0,7% és impossible fer els pressupostos, surt Duran i el contradiu", ha criticat. En aquest sentit, s'ha preguntat "què passaria si algú d'ERC fes constantment el mateix paper que està fent Duran i Lleida". "Demanaria a militants i càrrecs de Convergència que en siguin conscients i després facin el que vulguin", ha dit.

El dirigent republicà ha insistit en la necessitat de convocar una consulta i ha assegurat que veu "possible" que aquesta sigui aquest 2013. "És urgent posar el futur del país en mans dels ciutadans de Catalunya", ha dit Junqueras, perquè "deixi d'estar sota els peus dels cavalls del PP".

Sobre la reunió d'aquest dijous al vespre del Consell de Política Fiscal i Financera, on el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va deixar entreveure que podria flexibilitzar els objectius de dèficit, Junqueras ha lamentat que no es concretés. "Ahir el govern espanyol va dir que es planteja la possibilitat de flexibilitzar el sostre de dèficit, però no va dir que ho fes... que planteja sostres de dèficit diferents per cada comunitat, però no va dir que ho fes..", ha comentat. Pel dirigent republicà, "la situació del país és tan desesperada, tan tràgica, que acabem celebrant unes declaracions que no concreten res".

D'altra banda, el líder d'ERC ha deixat clar que la formació republicana "no avalarà" uns pressupostos que vinguin determinats pel Ministeri d'Hisenda perquè "condemnen la societat catalana i el futur de Catalunya" i ha denunciat la situació de "xantatge" a la qual està sotmesa Catalunya per part del govern espanyol.

Junqueras també s'ha referit a la retallada anunciada aquesta setmana pel consell e Govern de la CCMA i l'ha qualificat "d'excessiva". Pel dirigent d'ERC, els mitjans públics de la Generalitat són "imprescindibles" per la pluralitat i una "eina imprescindible pel futur del nostre país".