El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, es va mostrar ahir convençut d'arribar a un acord amb Catalunya per aconseguir una fórmula sobre l'ensenyament en castellà que satisfaci les dues parts i que sigui conforme a la doctrina del Tribunal Constitucional (TC). "Estic segur que al final ho aconseguirem", va dir Wert en el Ple del Congrés al diputat socialista Germán Rodríguez, que li va preguntar sobre l'última sentència del Tribunal Suprem (TS) que, segons la seva opinió, avala l'actual model d'immersió lingüística a Catalunya. Wert va respondre a Rodríguez que la seva pregunta no responia "a la veritat" i va explicar que la sentència del TC és "amb prou feines un incident d'execució de sentència" d'una anterior del TS que dicta que cal garantir l'ensenyament en castellà per als fills dels pares que ho sol·licitin, i que el sistema d'atenció individualitzada que proposa la Generalitat per complir amb això no ho atén "degudament".

El ministre va insistir en la Cambra baixa en la seva "voluntat d'acord" per aconseguir amb el departament d'Ensenyament de la Generalitat una fórmula que uneixi un sistema educatiu a Catalunya conforme a la doctrina del TC i el dret dels pares a sol·licitar que els seus fills estudiïn en castellà com a llengua vehicular. El diputat socialista va assegurar, no obstant això, que amb la seva reforma educativa Wert volia que hi hagués "nens de primera i de segona" i que s'hagués de pagar amb diners públics l'escolarització a centres privats catalans d'aquells alumnes que vulguessin estudiar en castellà com a llengua vehicular.

"La seva reforma arriba en un moment inoportú" -va comentar Rodríguez al ministre- perquè "les relacions entre Espanya i Catalunya no passen pels seus millors moments".