L'economia catalana es va contraure l'any passat un 1 %, segons les dades de comptabilitat regional publicades per l'INE, un descens que l'Institut d'Estadística de Catalunya eleva fins a l'1,3 % del seu PIB. El Idescat ja va fer al febrer aquesta estimació de caiguda de l'1,3% i ara l'ha confirmat amb les dades definitives de què disposa. Aquest organisme, dependent de la Generalitat, situa finalment la variació intertrimestral del PIB de Catalunya en el quatre trimestre en el 0,7 % del PIB, un 1,8 per cent en termes interanuals.

Des de l'òptica de la demanda, l'augment de les exportacions de béns i serveis i la reducció de les importacions van suposar una aportació favorable del saldo amb l'estranger de 3,8 punts percentuals que van atenuar la caiguda de la demanda interna (- 3,3%).

Aquest últim indicador, el de la demanda interna, és fruit d'una reducció de la formació bruta de capital (- 6,5%), del consum de les administracions públiques (- 2,5%) i del consum de les llars (- 2,4%).

En una nota de premsa, l'Idescat assegura que el decreixement de l'economia catalana en el quart trimestre (-1,8% en termes interanuals) va ser similar al del conjunt de l'economia espanyola (-1,9 %).

D'una altra banda, les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) revelen que Catalunya segueix estant per damunt de la mitjana nacional sobre PIB per càpita, ja que la mitjana està en 22.772 euros i Catalunya està en 27.248 euros. Tot i així, el superen tres comunitats: el País Basc (30.829 euros per habitant), seguit de Madrid (29.385 euros per habitant) i Navarra (29.071 euros per habitant). Respecte a les dades del PIB en valor absolut, el PIB català es va situar al tancament de l'any passat en 207.762 milions d'euros, segons les dades publicades per l'Idescat.