El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha reclamat aquest dijous per a les autonomies un terç del total del dèficit que Europa fixi per a l'Estat aquest 2013. A les portes del Consell de Política Fiscal i Financera que té lloc a Madrid, Mas-Colell ha recordat que Catalunya necessita un objectiu "molt més realista" que l'actual i ha assegurat que el marge de què ha de disposar una economia com la catalana ha de ser "significatiu". Amb tot, ha celebrat que a la reunió d'aquest dijous ja "s'oficialitzi" la voluntat del govern espanyol de flexibilitzar els objectius de dèficit dels territoris un cop Europa obri l'aixeta, previsiblement a l'abril.

Vuit mesos després de plantar el Consell de Política Fiscal i Financera per la negativa del ministre Montoro a repartir el marge addicional de dèficit que li va permetre Europa, Mas-Colell ha assistit de nou a aquesta reunió. A l'ordre del dia hi consta la creació de les comissions que abordaran el nou sistema de finançament i el repartiment del dèficit del 2013 un cop el govern espanyol ha decidit finalment flexibilitzar els objectius i aposta, a més, per establir marges asimètrics entre les diverses comunitats.

Malgrat que Montoro s'ha avingut als seus plantejaments, Mas-Colell ha afirmat que no veu la trobada d'aquest dijous com el final d'una batalla. "Això és una interacció contínua i certament avui estem plenament convençuts que la interacció serà constructiva i mirarà endavant", ha dit.

Amb tot, ha deixat clares les aspiracions de Catalunya de disposar d'un marge que sigui com a mínim una tercera part del total que Europa permeti a l'Estat per al 2013. En aquest sentit ha recordat que "donada la situació" en què es troba Catalunya, un pressupost amb els ingressos dels què disposa ara i amb un objectiu de dèficit del 0,7% "simplement no és possible".

"La viabilitat fiscal del país demana una aproximació més viable i una mica més distesa" que "evidentment es pot aconseguir amb una participació més gran en els ingressos de l'Estat", és a dir participant d'una manera significativa dels increments d'ingressos que rebrà l'Estat al 2013 "o amb un objectiu de dèficit molt més realista i que nosaltres estimem per al conjunt de les comunitats autònomes una tercera part del que xifri Europa".

I és que segons el conseller, la reunió d'aquest dijous inicia les negociacions amb el govern espanyol "per concretar la xifra corresponent a Catalunya", que ha de ser "significativa" i "de l'ordre com a mínim d'un terç de l'objectiu global que quedi fixat per a Espanya".

Nou ICO proveïdors

El Consell de Política Fiscal i Financera també ha de servir per parlar de la liquiditat. En aquest sentit, el conseller ha recordat que "si el govern espanyol vol implementar seriosament la Llei de morositat cal proveir liquiditat, i per tant esperem i animem que s'articuli un nou ICO proveïdors o inclusió al FLA que permeti proveir aquesta liquiditat".

Les comunitats del PP es queixen dels objectius asimètrics

Diverses comunitats del PP, i especialment Madrid i Castella-Lleó, han criticat a les portes d'aquest Consell el repartiment asimètric del dèficit que preveu Montoro perquè entenen que penalitza aquelles comunitats que han fet més esforços per complir amb els objectius del 2012. El ministre preveu tenir en compte els punts de partida i d'arribada del dèficit de cada territori al 2012, però també el seu pes al PIB i el fet que s'hagin acollit o no al FLA.

Catalunya ja ha eliminat 24 empreses públiques

El consell d'aquest dijous també ha servit per fer balanç de la reducció de les empreses públiques per part dels governs autonòmics. Segons un informe que ha difòs el Ministeri, en total els governs autonòmics havien reduit a data d'1 d'octubre del 2012 el 91% de les empreses que s'havien compromés a eliminar. Sumen 477 de 525.

En el cas de Catalunya eren 24 de 67, mentre que tenia en procés d'extinció 17 empreses públiques més. D'aquestes, 10 han fet la baixa efectiva després de l'1 d'octubre del 2012 i set més es troben encara en procés de liquidació.

Montoro felicita les comunitats pels objectius del 2012

En la seva primera intervenció al Consell de Política Fiscal i Financera, el ministre Montoro ha felicitat els territoris per la reducció del dèficit al 2012, que es va situar en l'1,73% de mitjana (l'objectiu era l'1,5%). Montoro ha assegurat que tenint en compte el punt en què es trobaven al gener del 2012, és un "èxit" que "dóna credibilitat a l'Estat de les autonomies" i demostra que és "fiable i viable".

Creació del grup de treball del nou repartiment

Aquest dijous s'ha creat el grup de treball que analitzarà el repartiment del dèficit al 2013. Segons fonts del Ministeri, seran de caràcter tècnic i no podran establir el repartiment real fins que Europa no flexibilitzi l'objectiu per a l'Estat, fet que el govern espanyol preveu que passi al mes d'abril.