Falten famílies disposades a acollir un infant durant un període de temps determinat perquè els seus pares biològics no se'n poden fer càrrec temporalment. Actualment hi ha "no més de 200 infants" en aquesta situació, que tenen una proposta d'acolliment però no hi ha cap família per poder-los acollir i aconseguir que deixin d'estar en un centre institucional. Segons ha explicat la directora de l'Institut Català de l'Adopció i l'Acolliment (ICAA), Núria Canal, actualment hi ha 624 famílies acollidores que tenen acollits 958 infants. Entre el 2010 i el 2012 el nombre de famílies s'ha reduït en un 0,7%, passant de 178 a 136, mentre que els infants acollits han crescut un 8,2%, passant de 924 a 958.

Les dades indiquen que el nombre de famílies acollidores van anar creixent des del 2006, quan es van registrar 96, fins al 2011, quan van ser 178. El 2012 però van baixar fins a les 136. El nombre d'infants acollit va passar de 635 el 2006 a 958 el 2012. Malgrat aquest creixement, Canal explica que actualment "hi ha molts nens amb proposta d'acolliment" però que no troben una família.

Es tracta d'infants que no poden estar amb la seva família biològica perquè els progenitors "no estan en condicions" de fer-se càrrec dels nens. Aquests nens estan sota la tutela de la Generalitat "amb totes les necessitats cobertes" tot i que la directora de l'ICAA destaca que el més adequat és que tinguin una família perquè aquesta li ofereix "un plus" necessari per garantir el correcte desenvolupament de l'infant. Del total de nens tutelats per la Generalitat, entre un 7 i un 8% són susceptibles de ser acollits en família aliena.

Aquests nens són de perfils amb alguna dificultat afegida com grups de germans, nens grans (a partir de set anys) o amb necessitats especials. Això dificulta encara més el seu acolliment perquè Canal reconeix que són infants que requereixen una especial atenció i molta dedicació. Per això, destaca que la decisió d'esdevenir família acollidora requereix un diàleg previ molt intens entre tots els membres de la seva família.

Davant d'aquesta situació, Canal ha fet una crida a les famílies catalanes perquè decideixin fer un acolliment i oferir a aquests nens l'oportunitat de viure en un nucli familiar i deixar els centres institucionals. L'objectiu d'aquest acolliment no és l'adopció, tot i que en algun cas passa, ja que el nen no perd el contacte amb la família biològica perquè el que es pretén és la recuperació d'aquesta i que pugui tornar a fer-se càrrec del menor.

Des del Departament de Benestar Social i Família s'han engegat diverses campanyes per potenciar aquesta figura però Canal reconeix que no fan una valoració totalment positiva ja que tot i que a l'endemà de la presentació augmenten les trucades per ser família acollidora, això no es manté en el temps. Per això, ha apostat per fer campanyes continuistes ja que aquesta és una necessitat que es manté en el temps. "Nosaltres hi creiem molt en l'acolliment en família aliena", ha defensat Canal.