CDC descarta un congrés extraordinari per rellevar Oriol Pujol, imputat per tràfic d'influències, ja que confia en el seu retorn a la direcció després de provar la seva innocència, mentre sectors del partit admeten que la seva imputació i posterior delegació de funcions és un "cop fort" al procés sobiranista. En l'executiva extraordinària de CDC de dimarts, Pujol va comunicar la seva decisió de delegar els seus càrrecs de secretari general entre el vicesecretari general Lluís Corominas i el secretari d'Organització, Josep Rull, mentre que la seva funció de president de CiU al Parlament passa a mans de Jordi Turull. La intenció és que CDC funcioni amb "normalitat" amb una nova estructura temporal bicèfala, liderada per Rull i Corominas, segons fonts nacionalistes consultades.

Els tres dirigents promocionats van realitzar ahir diverses entrevistes en les quals van remarcar que la seva funció era temporal, i van defensar que Pujol mantingués l'acta de diputat perquè era, segons el seu parer, una garantia perquè aquest pugui tornar al primer pla de la política quan deixi d'estar imputat, confiats en què la justícia actuarà amb rapidesa i Pujol no arribarà a judici. Malgrat aquests missatges optimistes dels màxims dirigents, la fundació CatDem, vinculada a CDC, creu que la imputació del secretari general per la presumpta trama de les ITV és un "cop molt fort al procés sobiranista català" perquè "debilita una mica més el partit sobiranista majoritari" a Catalunya.

Pujol va rebre el suport del comitè executiu CDC en una reunió extraordinària a porta tancada en la qual, segons fonts presents, alguns dirigents, inclòs el president català, Artur Mas, van reconèixer que Pujol havia fet un gest que l'honrava i que deixava el "llistó molt alt". En l'executiva van intervenir altres dirigents, alguns dels quals van opinar que la decisió de Pujol era excessiva, i no es va plantejar la possibilitat d'un congrés extraordinari per nomenar un nou secretari general. Els estatuts del partit permeten que el secretari general delegui les seves funcions de forma indefinida mentre dura el seu mandat, els quatre anys que hi ha entre un i l'altre Congrés Nacional. No obstant això, les vacants definitives que es puguin produir entre congressos tant en la presidència com en la secretaria general del partit es poden cobrir amb un congrés extraordinari. La dirigent de CDC, Mercè Conesa, que va agafar el relleu de Lluís Recoder a l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès, va rebutjar públicament la convocatòria d'un congrés extraordinari per elegir nou secretari general i va recolzar la decisió d'Oriol Pujol de delegar els seus càrrecs. Conesa va afirmar que "CDC és un partit que davant una situació difícil ha demostrat ser seriós" i va qualificar d'"exemplaritzant" el gest de Pujol. Si la seva imputació es perpetués en el temps, CDC ja faria al seu moment la "valoració oportuna", va afegir.

Més reaccions

Més enllà va anar el secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, que va afirmar que veuria "lògic" que Oriol Pujol no es presentés a unes eleccions si continués imputat quan es convoquessin, encara que confia en què aviat deixi d'estar encausat. En tot cas, a la cúpula del partit la previsió és que la imputació d'Oriol Pujol no duri molt de temps perquè tenen la certesa que no ha fet res il·legal i ho podrà demostrar. Davant les crítiques de l'oposició a Pujol per no abandonar l'escó al Parlament, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va defensar que aquest no dimiteixi com a diputat després de ser imputat per tràfic d'influències en el marc de la presumpta trama de les ITV ja que el càrrec públic, segons el seu parer, no cal deixar "fins que no hi hagi acusació". "Si cada vegada que imputen un diputat ha de deixar el càrrec, i recordo que imputar no és acusar, convertirem en electors dels diputats els jutges i els fiscals", va dir Junqueras.