El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha comunicat aquest dimarts la imputació del secretari general de CDC i president de CiU al Parlament, Oriol Pujol, pel cas de les ITV. L'alt tribunal català considera que Oriol Pujol podria haver comès un delicte de tràfic d'influències. La fiscalia va demanar a principis de febrer a la jutgessa del cas, Sílvia López Mejías, que imputés Pujol per les suposades irregularitats en la concessió de les estacions d'inspecció tècnica de vehicles. Uns informes policials i de l'Agència Tributària el situaven com a "col·laborador necessari" en la presumpta trama, tot i que el dirigent de CDC ha desmentit "rotundament" formar part de cap trama corrupta.

La investigació deriva del cas Campió, centrat a Galícia i que ha esquitxat l'exministre socialista José Blanco, i va esclatar ara fa un any, quan van ser detinguts cinc persones: l'exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, el subdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles, i els empresaris Ricard Puignou, exdirector general de Menta ITV; Sergi Pastor, exconseller delegat d'Applus; i Sergi Alsina, soci d'Alta Partners, una societat dedicada a l'assessorament d'empreses.

En la interlocutòria que el TSJC ha fet pública aquest dimarts, l'alt tribunal català es declara competent per instruir el cas de les ITV en el que afecta el diputat de CiU i als altres imputats pel que fa al delicte de tràfic d'influències. El TSJC, que ha designat com a instructor el magistrat Enric Anglada, encara no ha assenyalat data per prendre declaració a Oriol Pujol.

El tribunal superior creu que, arran dels indicis, es pot concloure que cal seguir investigant i prendre declaració com a imputat a Pujol, ja que "gràcies al seu pes polític", pels seus càrrecs de secretari general de CDC i de president del grup parlamentari de CiU, "va portar a terme presumptament" aquestes operacions "amb l'objectiu d'obtenir un benefici econòmic" i "vulnerant el dret a la lliure concurrència pública". De fet, considera que "amb la seva actuació coordinava, dirigia i donava el necessari suport des d'una vessant política a la resta d'implicats en aquest afer".

En l'escrit, el tribunal considera que existeixen "indicis racionals" que Pujol "podria haver tingut participació" en fets susceptibles d'un delicte de tràfic d'influències. Indicis que el TSJC considera atesa la instrucció de la magistrada del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona que en va demanar la imputació i "singularment" per "les converses telefòniques intervingudes".

La interlocutòria descriu una "sèrie d'actuacions" que presumptament hauria comès Pujol. Entre elles, aconseguir que el secretari general d'Empresa i Ocupació de la Generalitat nomenés Josep Tous com a mediador en el conflicte de les ITV "quan aquest treballava també al servei i defensant els interessos particulars" de dos altres imputats, Ricard Puignou i Sergi Alsina; i aconseguir també que es nomenés Isidre Masalles com a sotsdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat, que era "una de les autoritats administratives que havia de decidir sobre la resolució de la concessió de les ITV seguit el pla proposat per Tous".

El tribunal també considera que Pujol va "col·laborar" amb Sergi Alsina, Ricard Puignou i Josep Tous "perquè es pogués portar a terme el nou pla territorial d'estacions d'ITV" que dissenyava aquest últim. Pla en el qual, "a més d'ampliar considerablement el número d'estacions per poder-ne sortir tots beneficiats", es denegava una autorització que va ser concedida a una empresa del sector a Sant Fruitós de Bages, perquè "es trobava molt propera a una estació d'ITV" d'una empresa de la qual Puignou n'era administrador, segons la interlocutòria.

A més, el TSJC també creu que hi ha indicis que Pujol va "participar en la trama societària ideada amb la finalitat que tots els implicats es beneficiessin, directament o indirecta, com a conseqüència de l'augment de número d'estacions a adjudicar", constituint la societat UPPRIME, perquè aquesta "fos afavorida en el repartiment dels lots d'ITV" seguint el pla de Tous "amb la cobertura" de Puignou i Alsina. Tot plegat, segons la interlocutòria, amb "el suport i l'empara" de Pujol, "qui anava coordinant i donant instruccions a tots ells de forma periòdica".

Pujol va negar els fets

Uns informes policials i de l'Agència Tributària van descriure Oriol Pujol com a "col·laborador necessari" en aquesta presumpta trama. El mateix Pujol, però, ho va negar taxativament ara fa uns mesos durant una compareixença parlamentària. "Ni col·laborador, ni necessari", va assegurar.