L'executiva de CiU va avalar ahir l'aposta del Govern per obrir totes les vies del diàleg amb l'Estat, encara que va constatar que fins ara aquest havia rebutjat totes les ofertes realitzades des de Catalunya, mentre ERC va advertir que "si CiU vira, ni Esquerra ni el país els seguirà". Els nacionalistes catalans estan immersos en un debat que té dos fronts: el desglaç amb el Govern de Mariano Rajoy, amb qui Artur Mas té pendent una reunió en ple debat sobre el dèficit i els pressupostos catalans, i mantenir la seva majoria parlamentària de la mà d'ERC amb la condició de celebrar una consulta d'autodeterminació el 2014. En aquest context, CiU va reunir ahir la seva executiva nacional i tots els seus integrants, "des del president de la federació a les joventuts de CDC" es van reafirmar en allò decidit a la reunió del Govern de dissabte passat, "mantenir obertes totes les vies de diàleg" amb els partits i amb l'Estat.

El secretari general d'Unió i conseller de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, va comparèixer en roda de premsa per recordar que CiU veia amb "molta preocupació" l'actitud que detectava en el Govern de rebutjar les ofertes de diàleg que s'havien llançat des de Catalunya, tant per realitzar una consulta d'autodeterminació com per resoldre els problemes econòmics de la Generalitat. Pelegrí, que va substituir un indisposat Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar que a la reunió extraordinària de l'executiu català de dissabte passat, Mas va demanar als seus consellers que obrissin totes les vies de diàleg amb el Govern, deixant clares les qüestions a les quals no renunciarà: el dret a decidir i el manteniment de l'estat del benestar. Pelegrí va criticar la falta de sensibilitat de l'Estat en executar "repartiments deslleials" del dèficit i "tractar tots els territoris per igual", fet que suposava "la més gran de les desigualtats": "Catalunya no és més o menys, és diferent". De la seva banda, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va instar el Govern espanyol a relaxar ja l'objectiu de dèficit a Catalunya sense esperar Brussel·les ja que creu que té marge per controlar els seus comptes reduint la inversió en àmbits com a Defensa.

Més reaccions

En aquest context, la portaveu d'ERC, Anna Simó, va afirmar que el seu partit abonarà el diàleg amb l'Estat, però va avisar CiU que si efectuava un viratge "ni Esquerra ni el país el seguiran". En la roda de premsa després de la Permanent d'ERC, Simó va assenyalar que "no li consta" que a la reunió extraordinària del Govern es decidís efectuar un "viratge" en l'"agenda nacional", ni que CiU renunciés al dret a decidir a canvi d'un pacte fiscal. "Pressuposar un viratge de CiU si hi ha una oferta fiscal de Mariano Rajoy és pressuposar molt, -va apuntar- i en tot cas no ens preocupa perquè Mas i la seva formació tenen un compromís amb la ciutadania per poder exercir el dret a decidir". La portaveu republicana va voler deixar clar, no obstant això, que "el país no cedirà si hi ha una marxa enrere": "És evident que si hi ha un viratge, quedaria trencat el pacte amb nosaltres, ja que ni ERC ni el país els seguiríem, seria com tirar el mandat expressat pels ciutadans a les eleccions".

Pel seu costat, el portaveu del PPC, Enric Millo, va demanar a Mas que demostrés que és sincer el seu anunci d'obrir vies de diàleg amb el Govern aquest mateix dijous en el Consell de Política Fiscal i Financera, on es debatrà sobre el finançament i el dèficit. "Nosaltres ho celebrarem si aquesta rectificació del rumb que anuncia Mas és sincera. Si finalment aposta per dialogar amb el Govern, com tantes vegades li hem demanat", va assegurar el portaveu del PPC.

El PSC es va limitar a anunciar a través del seu portaveu, Jaume Collboni, que el seu partit presentarà una iniciativa perquè el Parlament insti el Govern a proposar una nova data per a la cimera econòmica que hauria d'haver-se celebrat dissabte passat, reunió que havien demanat els socialistes i que ara consideren que seria millor mantenir una vegada elaborats els Pressupostos catalans.

De la seva banda, la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, va assegurar que la reunió "secreta" que l'executiu de Mas va celebrar dissabte passat forma part de "l'atrezzo" d'un escenari "per dir que la culpa no és seva" del que passa, un Govern que creu que "improvisa".

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar de la seva banda a CiU que busqués "el seu Urkullu" (líder del PNB) i substitueixi Mas per un altre dirigent que assumeixi la presidència de la Generalitat, ja que creu que Mas "no dóna estabilitat" i "suposa un llast".