El president català, Artur Mas, va convocar aquest dissabte passat una reunió extraordinària amb els seus consellers, per demanar-los que obrin totes les vies de diàleg amb el Govern español, tot i que va deixar clares les qüestions a les quals Catalunya no renunciarà: el dret a decidir i el manteniment de l'estat del benestar.

Així ho va confirmar ahir la vicepresidenta de l'executiu català, Joana Ortega, durant l'acte de commemoració del 75 aniversari dels bombardejos de Barcelona durant la Guerra Civil

La vicepresidenta va explicar que Mas va aprofitar la suspensió de la cimera econòmica i social que havia de celebrar-se el passat dissabte al palau de Pedralbes de Barcelona per convocar en aquest mateix lloc a tots els membres del Govern i abordar la difícil situació econòmica que travessa la Generalitat.

Ortega va indicar que a la reunió, Mas va demanar als consellers que obrissin totes les línies de diàleg possibles amb els altres partits, les entitats socials i també amb el Govern espanyol, però que també va posar sobre la taula les dues "línies vermelles" que el Govern no ha de traspassar. Una d'elles, va subratllar Ortega, és que la Generalitat no pensa posar en "perill" l'Estat del Benestar, tot i que està disposada a elaborar uns pressupostos "austers" per a aquest 2013.

A la reunió, que es va prolongar durant tot el matí, Mas també es va reafirmar en la seva intenció de celebrar a Catalunya una consulta sobiranista, ja que el dret a decidir "està recolzat per una amplíssima majoria del Parlament" i el Govern "no pensa a renunciar-hi".

Joana Ortega va reconèixer que la situació econòmica de Catalunya "és complicada" i que el Govern n'és conscient, motiu pel qual el president va decidir convocar aquesta reunió extraordinària.

La vicepresidenta va lamentar també que la cimera econòmica i social, prevista per a aquest dissabte, finalment no se celebrés pel desacord entre les formacions polítiques. "La cimera no ha estat possible per l'interès més partidista que general", va criticar la vicepresidenta Joana Ortega.

Crítica del PSC a Mas

D'altra banda, la diputada i portaveu adjunta del PSC Rocío Martínez-Sampere va destacar que la reunió "secreta" celebrada ahir entre Artur Mas i els seus consellers evidència la "incapacitat" del president català per liderar una trobada amb els altres partits polítics per abordar la difícil situació econòmica per la que travessa la Generalita catalana.

Martínez-Sampere va lamentar també que Mas finalment anul·lés la cimera econòmica i social que havia de celebrar-se el aquest dissabte passat al Palau de Pedralbes de Barcelona i que, en el seu lloc, decidís convocar als membres del seu Govern per emplaçar-los a refer totes les vies de diàleg amb l'Executiu central, els partits i les entitats socials.

"Mas ha estat incapaç de liderar una cimera per buscar acords amb totes les forces polítiques i socials", va criticar la portaveu adjunta socialista, que va considerar una "paradoxa" que el president català demani ara diàleg amb el Govern del PP i concertació amb les entitats socials. "Sembla que ara el pla B del Govern és el pla A del PSC" va assenyalar la portaveu del PSC, Martínez-Sampere.