Els caçadors hauran de deixar el bosc net de cartutxos després de cada batuda. Aquesta és una de les novetats que recull la normativa de la temporada de caça 2013-2014, que avui s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Tot i que, en general, la temporada de caça del senglar s'estén d'octubre a març, tant a Lleida com a Girona la Generalitat permetrà que se'n cacin a partir de l'1 de juliol, amb l'objectiu d'evitar que les poblacions d'aquesta espècie facin mal als conreus. A més, l'obligació de recollir els cartutxos no és l'única que hauran de seguir les colles. Per segon any consecutiu, també hauran de senyalitzar les batudes de caça major, amb l'objectiu d'evitar accidents.

El Departament d'Agricultura ha publicat avui al DOGC les novetats incorporades a la normativa de la temporada de caça 2013-2014, que abasta tant la caça major (senglars, cérvols, cabirols, etc.) com la menor (perdius, guatlles, tórtores, tudons...).

La nova temporada continua prioritzant, amb el suport i la col·laboració dels caçadors, la reducció d'ungulats que fan danys als conreus (principalment senglars, però també cabirols i cérvols). Així, a Lleida i Girona es podrà caçar el senglar amb comunicació prèvia a partir de l'1 de juliol.

Per segon any consecutiu i com a mesura per evitar accidents durant la pràctica de la caça major, es manté l'obligació de col·locar senyals durant les batudes de caça major practicades tradicionalment a Catalunya als camins i pistes forestals que accedeixin a la zona de batuda. La normativa especifica aquests senyals visibles que informen sobre la realització de la batuda i les característiques i els símbols que s'han d'utilitzar.

Una altra novetat destacada és l'obligació de recollir de terra els cartutxos utilitzats durant la jornada de caça en qualsevol modalitat de cacera.

A més, es mantenen les mesures de col·laboració dels caçadors per recopilar informació sobre les captures de becades, a fi d'obtenir més informació sobre els rendiments de captura d'aquestes dues aus cinegètiques i conèixer-ne l'evolució de les poblacions i altres dades biològiques (edat, sexe, dates de cacera...). Aquestes dades ajudaran a gestionar-ne millor l'aprofitament cinegètic.

En el cas de la perdiu xerra de muntanya, durant aquesta pròxima temporada és obligatòria l'anotació i posterior comunicació de les captures diàries efectuades pels caçadors que cacin aquesta espècie de perdiu del Pirineu.

Avançar la temporada pels danys als conreus

Pel que fa a la caça major, igual que a la temporada anterior, es fixa de manera general a tot Catalunya l'inici de la temporada de caça del porc senglar el primer diumenge de setembre (dia 1). Avançar la temporada de senglar és conseqüència de la seva abundància, i té com a objectiu prevenir els danys que puguin causar.

A les comarques de Girona i Lleida, la temporada de senglar s'amplia i va de l'1 de juliol fins a l'últim diumenge de març de 2014, atès que són dos àmbits territorials de Catalunya on la densitat de porc senglar és més alta. A les comarques de Girona i de Lleida, durant els mesos de juliol i agost, la caça del porc senglar es podrà realitzar quan hagi produït danys a l'agricultura, comunicant-ho prèviament al Departament o bé als Agents Rurals.