El fins ara secretari d'Organització del PSC Daniel Fernández deixarà "provisionalment" el seu càrrec, que ocuparà Esteve Terradas, després de ser imputat ahir per tràfic d'influències, i va renunciar a les seves responsabilitats institucionals al Parlament encara que seguirà com a diputat. Fernández va anunciar en roda de premsa, gairebé immediatament després de conèixer la seva imputació, que abandonava les seves responsabilitats a la Taula de la Comissió de Joventut del Parlament i en la d'Assumptes Institucionals però no la seva acta de diputat. "Tinc la total convicció que no he comès cap delicte ni infracció en l'assumpte pel qual he estat imputat, la meva participació en aquest tema ha estat només donar la meva opinió sobre un lloc de lliure designació, una opinió que compartia l'alcaldessa", va dir.

Fernández va ser imputat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), acusat d'un delicte de tràfic d'influències per suposadament pressionar a l'alcaldessa socialista de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, per contractar a un ex alt càrrec de l'anterior govern tripartit. Després de Fernández, va comparèixer en roda de premsa el líder del PSC, Pere Navarro, per expressar la seva "convicció" que el diputat socialista era innocent i anunciar el seu reemplaçament "provisional" per Terradas, un dirigent afí a l'actual direcció, membre de l'Executiva i que ja col·laborava amb la secretaria d'Organització del partit.

Terradas, que milita en el PSC des de la seva fundació, és ex primer secretari de la Federació del Maresme, va ser també regidor a Mataró, i cap de Gabinet en la Delegació del Govern a Catalunya quan estava al front de la mateixa Joan Rangel. Navarro va subratllar que aquest reemplaçament era "provisional" fins a veure com evolucionava el cas en la justícia, a l'hora que va explicar que Fernández no deixava la seva acta de diputat perquè, segons la seva opinió, dels càrrecs electes no calia dimitir fins que s'obri judici. El líder del PSC és partidari que, en virtut de la presumpció d'innocència, els imputats no deixin els seus càrrecs institucionals immediatament sinó quan s'obri judici, una postura que també defensa el president de la Generalitat, Artur Mas (CiU), i que va incloure en el seu paquet de mesures anticorrupció presentades recentment.

Els fets

Aquestes declaracions es van produir després de donar-se a conèixer una interlocutòria en la qual l'alt tribunal es va declarar competent per instruir la causa, en considerar que hi ha indicis que Fernández va usar la seva "prevalença" com alt dirigent del PSC amb la finalitat de pressionar l'alcaldessa de Montcada perquè "remogués els obstacles" que impedien la contractació de l'exalt càrrec del tripartit Carmina Llumà. La imputació de Fernández deriva d'una peça separada que va obrir el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell, en el marc de la macroinvestigació del "cas Mercuri", sobre una presumpta trama de corrupció entorn de l'ajuntament d'aquest municipi. Els indicis contra el diputat socialista deriven de tres converses telefòniques que va mantenir amb Bustos, el telèfon del qual estava intervingut per ordre judicial, de les que es desprèn que Fernández va pressionar l'alcaldessa perquè contractés com a directora de l'àrea territorial del consistori Carmina Llumà, malgrat haver estat descartada per l'empresa encarregada del procés de selecció. L'alcaldessa de Montcada va cessar fulminantment el seu arquitecte municipal, Albert Barenys, al març de l'any passat i poc després va convocar un concurs públic que va servir per contractar com a directora de l'àrea territorial del consistori l'exsecretària general de Política Territorial durant el tripartit.

L'acte del TSJC reprodueix alguns fragments de les converses que Fernández i Bustos van mantenir sobre Llumà, entre ells una de 16 de maig de 2012 en què, davant els problemes que generava la contractació de l'exalt càrrec, el llavors secretari d'organització del PSC anunciava a l'alcalde de Sabadell que trucaria l'alcaldessa. "Truca-la, no et fiïs perquè aquesta nena (...) i si no, si no l'apretem una mica, es deixarà influenciar per la mala gent que té al seu voltant...", va respondre Bustos en aquesta conversa. Només dos dies després, en una altra conversa telefònica intervinguda, Fernández va explicar a Bustos que havia parlat amb l'alcaldessa de Montcada sobre la situació de Llumà -a qui es refereix com "la nostra candidata"- per exigir-li que "canviés el no apta per l'apta". Fernández i Bustos van comentar en una tercera conversa telefònica l'actitud de l'alcaldessa de Montcada en relació amb aquest procés de selecció, sobre la que l'alcalde de Sabadell va afirmar: "no, no, s'ha de canviar, s'ha de canviar, ja li he dit. Parlaré amb el meu germà i la canviem i ja està, tu".

La sala civil i penal ha nomenat instructor de la causa oberta a Fernández el magistrat Joan Manel Abril, professor de Dret Civil que va ser nomenat pel Parlament i que havia estat responsable dels serveis jurídics de l'Ajuntament de Barcelona. El magistrat haurà de citar ara a declarar com imputat l'aforat, així com els germans Bustos i l'alcaldessa de Montcada, ja que totes les indagacions referents al presumpte tràfic d'influències sobre Llumà són assumides pel TSJC.

Després de la seva imputació en el cas Mercuri, la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, va demanar a Daniel Fernández que deixi l'acta de diputat. En un comunicat, Ortiz va opinar que és moment de donar exemplaritat davant de la situació de crisi i els casos de corrupció que estan apareixent.