La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va emplaçar ahir al president de la Generalitat, Artur Mas, a no seguir l'exemple de Kosovo pel que fa a la sobirania. "Jo no sé si el govern català considera que els ciutadans catalans es poden identificar a Kosovo, on l'atur és del 40% i la renda per càpita 25 vegades inferior a Catalunya", va dir, però "crec que hauríem de treballar tots bastant més pel benestar dels ciutadans abans de buscar altres tipus de procediments".

La coalició

Sáenz de Santamaría va fer aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior al consell de ministres en referència a la portada del diari ABC que apuntava que CiU i ERC tenen dissenyat un full de ruta per a la independència que passa per presentar-se en coalició a unes eleccions plebiscitàries, fet que obligaria el govern espanyol a plantejar-se una suspensió dels comicis. Aquest pla B, segons el diari, s'assembla al que va aplicar Kosovo al 2008 i, en el cas que el govern espanyol prohibís la consulta, implicaria una declaració unilateral d'independència.

La vicepresidenta va donar per fets aquests moviments i va voler recordar al govern de la Generalitat que "Espanya i Catalunya han estat un èxit de transició des de la dictadura i han crescut molt en aquest temps". "Ara tenim una crisi que tots hem de treballar per superar i senzillament jo no sé si el govern català considera que els ciutadans catalans poden identificar-se amb Kosovo, on per exemple l'atur és del 40% i la renda per càpita és 25 vegades inferior a la de Catalunya", va sentenciar. En aquest sentit, va assegurar que el que cal és que "tots treballem bastant més pel benestar dels nostres ciutadans abans de buscar un altre tipus de procediments".