El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, considera oportú "buidar de continguts" les diputacions provincials i que les passin a gestionar els consells comarcals i el Govern, a través de les conselleries. Ho ha dit en declaracions a l'espai 'El Suplement' de Catalunya Ràdio, on també ha donat també la seva aprovació respecte el decret-llei del Consell de Ministres que restringeix l'accés a la jubilació anticipada. L'augment de l'esperança de vida i l'actual context de crisi, amb un 26% d'aturats són per a Gay de Montellà, alguns dels molts motius que fan "imprescindible" la mesura i garantir així la "viabilitat" del sistema de pensions.

El representant de la patronal ha assenyalat que si es modifica l'actual model de pensions "en 25, 30 o 50 anys hi haurà una fallida total", ha advertit. La mesura aprovada aquest divendres en Consell de Ministres contempla que els treballadors que vulguin acollir-se anticipadament a la jubilació hauran d'esperar fins els 65 anys, quan fins ara l'edat mínima era de 63. Precisament, 63 és ara l'edat mínima en el casos que la jubilació s'hagi d'agafar obligatòriament, ajornant en dos anys l'edat mínima. El govern espanyol vol estalviar amb aquesta renovació del model de pensions uns 4.500 milions d'euros.

Reconsiderar les Diputacions

En la conversa radiofònica, Gay de Montellà també s'ha referit a les diputacions provincials, les quals considera que haurien d'esdevenir "un instrument d'entrada i sortida" que haurien d'administrar el Govern a través de les conselleries, i els consells comarcals. El president de Foment del Treball que aquesta mesura seria necessària per "racionalitzar l'administració" i que s'hauria de fer ara, en el cas que, constitucionalment, no es permetés la seva dissolució.

Coincidint aquest dissabte amb la celebració a Girona de l'Assemblea general de l'ANC, que ha de servir per renovar el full de ruta i on es fixarà el 31 de maig del 2014 com a data límit per convocar el referèndum, Joaquim Gay de Montellà no s'ha volgut pronunciar sobre el dret de decidir, tot i que ha apuntat que ara la prioritat és sortir de l'actual context de crisi econòmica.