L'Audiència de Tarragona va decretar ahir l'arxiu de la causa contra Carles Font, Delta 0, el cap de guàrdia dels Bombers en l'incendi d'Horta de Sant Joan en què van morir cinc d'ells, al juliol de 2009.

En un acte, l'Audiència de Tarragona va acordar el sobreseïment contra Carles Font i va considerar que Juan Antonio Paz i Lorenzo Forner, els dos joves que van ser detinguts acusats de causar intencionadament el foc, són els presumptes responsables del delicte d'incendi i de les morts causades. L'audiència va revocar la decisió de separar la causa per l'incendi d'Horta, com demanava l'acusació, i va acordar que s'havia de tramitar en una mateixa causa tant el delicte d'incendi com els d'homicidi per imprudència i lesions per imprudència en aquest incendi, que va costar la vida als cinc bombers del Graf de Lleida i ferides molt greus a un sisè.

El passat 11 de gener, la Fiscalia va modificar la seva postura i va demanar el sobreseïment de la causa per a Carles Font, Delta 0, en una vista per estudiar els diversos recursos presentats. Al novembre de 2011, el Ministeri Fiscal va presentar un recurs de reforma i subsidiari d'apel·lació contra la decisió de la jutge de Gandesa Laura Martínez Salom de separar les causes, en considerar el fiscal en cap, Xavier Jou, que obrir el judici contra els dos presumptes piròmans per un delicte d'incendi, mentre prosseguia la imputació de Delta 0, podia portar a sentències contradictòries. "La conclusió a la qual arribem, després de l'anàlisi del resultat de les referides diligències instructores, és que no existeix cap indici que permeti inferir que Carles Font s'hagués situat en una posició d'il·localització física o d'incomunicació tècnica durant el dia dels fets", va afirmar la resolució, que també afegia que "no s'ha concretat cap ordre, instrucció o decisió presa per Carles Font que suposi un canvi d'estratègia en l'extinció del foc en curs".

Els fets

Encara que el tribunal creu que "hi va haver absència de coordinació entre les diferents unitats operatives, i això malgrat la normativa reguladora o, precisament, a conseqüència d'aquesta", també està "convençut de forma rotunda que els esmentats dèficits de coordinació o defectes d'organització no poden atribuir-se a accions o omissions de l'inculpat" Carles Font. Igualment, i basant-se en la causalitat, el tribunal va assegurar que "les circumstàncies pròpies del cas", i sense perjudici d'allò que pugui resultar del judici, "suggereixen la presència de marcadors d'imputació dels esmentats resultats a la conducta presumptament incendiària dels inculpats Pau i Forner". "Procedeix revocar la decisió de separació i transformació de la causa acordada pel jutjat d'Instrucció en l'acte de data de 31 d'octubre de 2011, en el sentit que l'objecte processal s'ha de tramitar de forma conjunta, integrant-se per un presumpte delicte d'incendi forestal, per cinc presumptes delictes d'homicidis per imprudència i per un delicte de lesions per imprudència", indicava la resolució, que no admet recurs, per la qual cosa es considera ferma. En aquest objecte processal "innovador" han de ser inculpats Juan Antonio Paz i Lorenzo Forner, i la causa no es desenvoluparà davant el Tribunal del Jurat, sinó pel procediment de sumari ordinari a l'Audiència Provincial de Tarragona.

L'advocat Pau Simarro, que ?exer?ceix l'acusació particular de les famílies de tres dels morts, va "lamentar" la decisió de l'Audiència de no imputar i sobreseure la causa contra Delta 0. Simarro va ?afegir que estaven valorant si interposaven un recurs d'empara constitucional.