El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha comunicat aquest divendres la imputació del diputat del PSC al Parlament, Daniel Fernández, per la seva presumpta implicació en una de les peces separades de l'anomenat cas Mercuri, de corrupció municipal. Segons l'alt tribunal català, hi ha prou indicis per considerar que Fernández pot haver comès un delicte de tràfic d'influències per contractar de forma irregular una alt càrrec de l'Ajuntament de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) que havia estat considerada no apta en les proves d'aptitud.

Donada la seva condició de diputat, Fernández és aforat i, per tant, és el TSJC qui ha hagut de decidir la imputació que havia demanat el jutge de Sabadell que instrueix el cas. El ponent dels tres magistrats designats és Joan Manel Abril Campoy, mentre que els altres dos magistrats són Miguel Ángel Gimeno, que és el president del TSJC, i Maria Eugènia Alegret, expresidenta. La resolució pot ser recorreguda en tres dies.

El jutge que instrueix el cas Mercuri i el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo sospiten que Fernández presumptament va intervenir en la contractació de Carmina Llumà com a directora de l'Àrea Territorial de l'Ajuntament de Montcada. Per aquesta qüestió també estan imputats l'alcaldessa de la localitat, María Elena Pérez, l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el seu germà i regidor, Francisco Bustos, que també seran interrogats pel TSJC, ja que s'ha declarat competent en aquesta peça. En esclatar el cas, Fernández va renunciar temporalment al càrrec de secretari d'organització.

Arran de la intervenció telefònica de l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, pel cas Mercuri, es van gravar algunes converses d'aquest amb Daniel Fernández sobre el procés per a la contractació d'un lloc de treball de personal directiu a l'Àrea Territorial de l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

En la interlocutòria del TSJC es recullen algunes de les converses, com ara una en la qual Fernández afirmava que havia demanat a María Elena Pérez que demanés a l'empresa que havia fet el procés de selecció que, davant el "no apta" amb què havien qualificat Carmina Llumà, traguessin el "no". "L'empresa ha fet un informe, és un psicotècnic, eh, d'unes converses i en aquest informe declara no apta a la nostra candidata. I apta a una altra candidata... doncs jo li he dit, escolta, que agafin a l'empresa i al no apta que li treguin el no, d'acord?", es recull a la interlocutòria.

La conversa continua sobre l'actitud de l'alcaldessa i Bustos afirma: "No, no, s'ha de canviar, s'ha de canviar, ja li he dit. Parlaré amb el meu germà i la canviarem i ja està, tu".

En una conversa anterior, Manuel Bustos diu a Fernández, en referència a l'alcadessa de Montcada: "Truca-li, truca-li i no et refiïs perquè aquesta nena (...) i sinó la pressionem una mica es deixarà influir per la mala gent que té al voltant".

Segons el TSJC, a la peça separada del cas Mercuri s'hi inclou l'informe de l'empresa de selecció on Carmina Llumà apareix com "no apta" i una altra candidata com a "apta", i com aquest informe és posteriorment substituït per un altre en què les dues candidates són declarades "aptes". Un decret d'alcaldia del maig del 2012 va designar Carmina Llumà per al lloc de directora de l'Àrea Territorial de l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

El TSJC conclou que "atesa la relació de prevalença" de Daniel Fernández, Manuel Bustos i Francisco Bustos sobre l'alcaldessa de Montcada i Reixac, "aquests van exercir pressió per a què influís i intercedís a favor de la candidata Carmina Llumà., i remogués els obstacles, com l'informe previ de l'empresa de selecció que la declarava no apta, que impedien el seu nomenament". El fiscal, a més, no descarta que, a més del delicte de tràfic d'influències, puguin sorgir al llarg de la instrucció altres delictes, com els de prevaricació i falsedat de document oficial.

El magistrat instructor del cas encara no ha acordat la data de declaració de cap de les persones imputades en la causa.