Uns 200 bombers de la Generalitat van protestar davant la seu del Departament de l'Interior, a Barcelona, pel "menyspreu constant" dels responsables del Govern per les condicions professionals que pateixen els 2.400 bombers de tot Catalunya. L'any passat es van retallar uns 4 milions en aquest concepte, que s'hauran de sumar a la reducció prevista del 30 % més. Amb un canó d'escuma, els bombers van ruixar la façana principal de la conselleria però també els agents antidisturbis que custodiaven l'edifici.

Els partits de l'oposició i el sindicat CCOO van llançar ahir dures crítiques a ERC per pactar amb CiU un paquet de retallades i mesures d'ajust als funcionaris en un dia en el qual a més van tornar a salvar els nacionalistes de perdre una votació sobre aquest tema al Parlament. ERC es va convertir en objecte de totes les crítiques al Parlament després de votar en contra d'una moció del PSC, que sí van recolzar tota la resta de partits de l'oposició, en què s'instava el Govern a deixar sense efecte la supressió d'una paga extraordinària als funcionaris el 2013. Fins a l'últim minut de dimecres, fonts socialistes van explicar que encara esperaven que ERC se sumés a la resta de partits de l'oposició, cosa que hauria suposat la primera derrota de CiU al Parlament en aquesta legislatura, però els republicans negociaven en paral·lel amb els nacionalistes, amb qui tenen un acord de governabilitat.

D'aquesta negociació CiU-ERC, va sortir un paquet de mesures d'ajust de la Funció Pública, que van presentar els dos partits després de la votació de la moció del PSC i que va rebrer el rebuig immediat de la resta de l'oposició i dels sindicats.

La coordinadora del sector Generalitat de CCOO, Silvia Cegarra, va acusar ERC de "trair" els treballadors públics catalans després d'haver segellat amb CiU aquest acord de mesures d'ajust que afecten aquest col·lectiu, un document que els sindicats valoren com a "molt negatiu". La decisió d'ERC de tornar a "salvar" CiU al Parlament va causar també un gran malestar en el PSC, tant que el portaveu del grup parlamentari socialista, Jaume Collboni, va acusar els republicans d'"haver enterrat en calç viva el gir social que havien promès als seus electors".

La moció sí va tenir el suport del PSC, PPC, ICV-EUiA, Ciutadans, i la CUP, grups que també van reprotxar a CiU que apliqués retallades abans de tenir elaborat i presentat el Pressupost de la Generalitat per a aquest any. També el diputat del PPC Pere Calbó va considerar que el paquet de mesures que havia presentat CiU i ERC era només "una operació de maquillatge per tapar la decisió de retallar la paga extra dels funcionaris", una retallada que, va subratllar, els republicans "han avalat".

També es va mostrar molt molest el secretari general d'ICV, Joan Herrera, qui va rebutjar assistir a la cimera econòmica i social, convocada per a aquest dissabte, després de la qual cosa el president de la Generalitat, Artur Mas, la va anul·lar.

Les mesures

Entre d'altres aspectes, l'acord entre CiU i ERC revisa l'import de les hores extres, advoca per la flexibilitat horària i mobilitat geogràfica i exclou de la reducció d'un paga extra als funcionaris que menys cobren. L'acord estableix que els ajustos han de ser temporals i s'han d'aplicar de forma progressiva, en funció dels diversos nivells de retribució del personal. Així, quedarien exclosos de la retallada d'una paga extra de 2013 els funcionaris amb retribucions anuals equivalents a 1,5 vegades el sou mínim interprofessional, amb la intenció de pujar aquesta forquilla fins a 2 vegades. CiU i ERC es comprometen igualment a revisar complements de dedicació especial o altres conceptes anàlegs, amb la possibilitat de suprimir-los, i volen fixar unes retribucions màximes per al personal directiu del sector públic de la Generalitat. També es limita la contractació laboral temporal en l'àmbit del sector públic.