Un estudi de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE) apunta que la independència tindria conseqüències desastroses per Catalunya. El treball, que porta per títol "La qüestió catalana, avui" i que prèviament ja s'havia avançat fa uns mesos a Madrid, va ser presentat al Cercle d'Economia de davant la presència d'empresaris, economistes i diferents personalitats com l'expresident, Jordi Pujol. Tot i aquesta conclusió, el director general de l'Institut d'Estudis Econòmics i director de Foment del Treball, Joaquim Trigo, va apuntar que una Catalunya independent és "creïble" a llarg termini però que la transició generaria uns problemes importants.

Entre els assistents, també hi havia l'exsecretari d'Estat d'Economia Alfredo Pastor, que va assegurar que entre la gent que viu a Catalunya hi ha un "malestar" que no se soluciona i que encara que la independència sigui una opció costosa, no vol dir que les coses estiguin bé com estan. Per la seva banda, la secretària del servei d'estudis de l'IEE, Almudena Semur, va assegurar que l'entitat preparava un estudi sobre les balances fiscals, on hi havia molts "malentesos". Va reconèixer que Catalunya aporta més que no pas rep i que "s'ha de fer un ajust en el model", però va diR que hi havia diverses maneres de fer les balances fiscals i que, per exemple, un dels mètodes rebaixa en 5.000 milions d'euros els 16.409 milions de dèficit fiscal que reclama la Generalitat.

Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va dir que la independència de Catalunya també seria "negativa" per a Espanya i que un dels principals problemes que havia provocat l'actual situació és que "no hi ha confiança" perquè saber que amb qui jugues no fa trampes és "bàsic".

Pujol, que va dir que no està d'acord amb tot el que s'havia dit a la presentació, va assegurar que una secessió "sempre és traumàtica" per a les dues parts i que la independència també seria negativa per a Espanya. Va assegurar que una persona com ell, que no havia estat independentista, ara votaria "sí" en un referèndum sobre la independència de Catalunya i va explicar que la situació per la qual passa Catalunya "no és un caprici ni una rebequeria". Va dir que el canvi d'actitud de molta gent "no té res a veure amb la crisi", sinó amb la sentència del Tribunal Constitucional que va retallar l'Estatut.