El Parlament català va aprovar ahir per una àmplia majoria, més de dos terços de la cambra, una resolució en la qual s'insta el Govern de la Generalitat a "iniciar un diàleg" amb el Govern de l'Estat per celebrar una consulta d'autodeterminació a Catalunya. La resolució va ser presentada pel PSC, una iniciativa similar a la que va avalar al Congrés i que va provocar que per primera vegada votés diferent que el PSOE, i va superar en consens la declaració sobiranista aprovada al Parlament per CiU, ERC i ICV-EUiA, recorreguda pel Govern davant el Tribunal Constitucional. La declaració sobiranista, que catalogava Catalunya de "subjecte jurídic i polític sobirà", va comptar llavors amb el suport del 63% de diputats de la cambra catalana.

La resolució presentada pel PSC, que posa l'accent en el "diàleg" amb l'Estat, va ser avalada per 104 de CiU, ERC, ICV-EUiA i PSC -el 77 % dels 135 diputats- i va comptar amb el rebuig de 27 diputats de PPC i Ciutadans. Els tres diputats de la CUP es van abstenir. La proposta de resolució aprovada, i que va ser rebutjada al Congrés malgrat el suport dels partits catalans, diu el següent: "El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a iniciar un diàleg amb el Govern de l'Estat, per possibilitar la celebració d'una consulta a la ciutadania catalana per decidir sobre el seu futur".

El consens parlamentari va tenir, això no obstant un contrapunt: l'absència del president de la Generalitat, Artur Mas, en el debat, ja que només va acudir al final per exercir el seu dret a vot, cosa que va ser recriminada pels socialistes en un ple menys solemne que el que va il·luminar la declaració sobiranista.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, de la mateixa manera que CiU, PPC i la CUP va cedir la intervenció a dirigents de menor rang per debatre amb Pere Navarro (PSC). Joan Herrera (ICV-EUiA) i Albert Rivera (Ciutadans) sí que van intervenir. En la seva intervenció, el líder del PSC va condicionar el seu suport a la consulta a què la Generalitat la pacti no només amb el Govern sinó que el "diàleg" s'ampliï a la resta de presidents autonòmics i als líders de tots els partits polítics espanyols. "Li ho dic perquè sóc plenament conscient de les dificultats i reticències que suscita el dret a decidir a Espanya. Li asseguro que de moment qui millor sap això en aquest Parlament sóc jo, per raons òbvies. De fet, m'atreviria a dir que, almenys amb els socialistes espanyols, la seva feina l'he començat jo", va dir Navarro, que va estendre la mà a Mas a col·laborar amb ell en aquesta tasca, ja que ell ho feia ja amb Alfredo Pérez Rubalcaba (PSOE). De la seva banda, el portaveu de CiU, Jordi Turull, va defensar el suport del seu grup al text perquè, "lluny d'aigualir, reforça" la declaració sobiranista, que ja incloïa el diàleg amb l'Estat.

Més reaccions

Turull va recordar que aquesta resolució havia estat proposada per CiU al Congrés i va celebrar que el PSC es desmarqués del PSOE. De la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Rovira, va assegurar que el seu partit no tenia cap inconvenient "a votar les vegades que faci falta" a favor del dret a decidir i el diàleg.

Va advertir al PSC, no obstant això, que la consulta era un dret democràtic "i mai ha de quedar supeditada a la falta de diàleg del Govern espanyol", i va preguntar a Navarro què farà "quan fracassi el diàleg, perquè alguns ja sabem què farem". El líder del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va aplaudir que el PSC s'hagués situat en la "centralitat política", i va reclamar que el Parlament i la societat civil assumissin el protagonisme en aquest procés consensuant un full de ruta. Per contra, PPC i Ciutadans van acusar Navarro de ser el "tonto útil" de l'independentisme. Tant el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, com el líder de Ciutadans, Albert Rivera, van dedicar una intervenció molt dura a Navarro, de qui van recordar que havia declarat en un mitjà que "mai serem el tonto útil de CiU".

Per al dirigent popular, amb la seva iniciativa el PSC "s'ha adherit a la boja carrera separatista, posant el seu granet de sorra en la ruptura" entre Catalunya i Espanya que busquen CiU i ERC.

Rivera, de la seva banda, va acusar Navarro de plantejar un "secessionisme a terminis": "mai vaig pensar que el líder del PSC portaria al Parlament un instrument per a la separació. Ho esperava d'ERC i ara també de CiU", li va dir. Als tres diputats de la CUP, que van practicar una "abstenció incrèdula", la proposta els deixa "un regust agredolç" ja que els produeix "simpatia" que el PSC reprengui els seus orígens i "s'aparti de Bono, Ibarra i Alfonso Guerra". La part "amarga" és que li sembla "una pèrdua de temps" apel·lar al diàleg amb l'Estat.